DE LJUVA ÅREN
DE SISTA ÅREN

Ännu är det några timmar kvar innan Jody Scheckter har tagit den första sexhjuliga segern i F1:s historia.

Foto: Hasse Larsson, där inget annat anges
Text: Göran Larsson

Inför start - Sveriges GP 1976   Foto: Göran Larsson

Fotot är taget från läktaren mittemot depån. Det är den 13 juni 1976 och F1-cirkusen är i Sverige för fjärde året. Längst till vänster står Vittorio Brambilla. Förra året chockade han alla med att ta sin karriärs första och enda pole här i sin gnistrande brandgula March. I "Teknikens värld" kunde man läsa om March-ledningens strävan att alltid närvara vid italienarens lunch under racedagen för att dricka upp så mycket som möjligt av det vin som Vittorio tyckte var en naturlig del av måltiden. Mer än en flaska ansåg man att "Gorillan från Monza" inte borde dricka inför start. Han dog i maj 2001, av en hjärtattack i sitt hem utanför Milano. Men det är ännu tjugofem år dit från denna ögonblicksbild och Jody Scheckter har just rullat förbi honom på väg fram till första startrutan i den makalösa sexhjulingen. Han skall under dagen ta denna bils första seger åtföljd av sin stallkamrat Patrick Depallier.

I den svarta Shadowen med nr 17 sitter Tom Pryce, ett engelskt löfte med nio månader kvar i sporten och livet. Under Sydafrikas GP den 5 mars kommande år kör han på en funktionär som korsar banan och får dennes brandsläckare i huvudet. Båda omkommer omedelbart. Den Gitanessponsrade blå-vita Ligeren som väjer för Clay Regazzonis Ferrari är det franska stallets enda och körs av Jaques Laffite. 1977 tar han sin och stallets första seger just här på Anderstorp.

Så konstigt livet tycks då man betraktar det i efterhand och känner dess facit.

Men detta var alltså 1976 och den svenska F1-racingen skulle vara en realitet i två år till. Ännu gick "Smokey" fet, snaggad och blossande genom depån till sin uppfyllda dröm. Fortfarande var Ronnie det mest spektakulära man kunde se på en racerbana och Gunnar Nilsson var den nya stjärnan, världsmästarämnet. Sommaren var ung och jag hade just slutat åttonde klass - Än levde de gamla Gudarna.

 

1976
Tyrrell


Jag kommer ihåg när prototypen visades för första gången, hösten -75, i svensk TV, Bo Hansson informerade om att enligt de uppgifter de fått var anledningen till de fyra framhjulen den att bilen skulle kunna köras även om ett hjul punkterades !! Även om anledningarna var andra och då främst aerodynamiska var det många som drog på munnen åt Tyrrells skapelse, och även så här i efterhand omnäms P 34 ofta som ett misslyckande. Varför kan man fråga sig. GP:et på Anderstorp var det tredje för Jody med bilen, stallkamraten Patrick Depalliers fjärde. Jody tar under den kvarvarande delen av säsongen dessutom fyra andraplatser och slutar trea sammanlagt, Depallier fyra andraplatser, en tredje och en fjärde och slutar fyra. Att på så kort tid, med ett fullständigt nytt koncept skapa en vinnarbil var enastående.

Andra stall följde efter, March, Williams och Ferrari tog också fram sexhjuliga bilar, dock med fyra bakhjul. March och Williams med hjulen placerade efter varandra medan ferrarins hade sina dubbelt, som på en lastbil. Men ingen av dessa kom att köra något GP och till 1978 skrevs reglerna om, en F1:a skulle vara utrustad med fyra, och endast fyra, hjul. Men ännu ett år skulle tyrellen få rulla, och då med Ronnie bakom ratten. I Teknikens världs reportage från det första mötet förare och bil emellan såg de ut som gjorda för varandra - den blå F1:an med gula stripes och Ronnie med sin matchande hjälm. När 77 års säsong väl drog igång hade dock stallet fått nya sponsorer som fördärvade det hela. Och några fler segrar än den här på Anderstorp blev det aldrig.

 

1977

Ronnie interjuvas av Sven-Eric Ericsson. Måhända försöker han förklara varför säsongen inte blivit som alla trott.
Även om han hyllades för mycket, Ronnie, gjorde man det sällan för hans bilutvecklingsskicklighet. Under året fick bilen allt mer understyrningsproblem, vilket inte blev lättare att komma underfund med då GoodYear började gny om däckstillverkningen.

 

1976
Lotus

Så här såg Gunnars bil ut efter kraschen mot depåmuren tre varv in på Sveriges GP 1976. På andra sidan muren stod Colin Chapman.


GUNNAR NILSSON

Foto: Göran Larsson

var den glade gamängen från Helsingborg, som slog igenom i racingvärlden på häpnadsväckande kort tid. Han började köra först vid 23 års ålder, 1972, i en Formula Vee som han bytte till sig av en kompis. 1975 hade han ett fabrikskontrakt med March för att köra i den engelska F3-serien. Han hade då ännu inte vunnit ett enda lopp i sin karriär. Det tog han igen nu och han vann det engelska F3-mästerskapet i stor stil och avslutade säsongen med att rada upp segrar även i Formula Atlantic. Han blev därmed ett eftertraktat namn och fick anbud från flera F1-stall, bl. a Williams och McLaren, men skrev på för March igen för en hel F2-säsong och några F1-inhopp. Så kom 76 års säsong och Ronnie fick inte de pengar han skulle ha och ett redan ansträngt förhållande förvärrades och sprack. Nu skedde, lite förenklat, ett byte så att Ronnie, efter säsongens första GP, lämnade Lotus och gick till March och Gunnar hamnade hos Lotus och F1. När helsingborgaren nu kröp ner i sittbrunnen på sin Lotus hade det bara gått fyra år sedan han gjort detsamma i sin första racerbil, den begagnade formula Veen på Knutstorp. Samtidigt kom Mario Andretti till Lotus och med dennes förmåga att utveckla bilar och enorma rutin, fick Gunnar en perfekt läromästare och stallkamrat.

För Ronnie blev 76 misslyckat, med en March som sällan höll. Fast på Monza lyckades han vinna, för tredje gången, och i IMS skrev man: "Monza - inte Monaco - är Ronnies turbana."

Vad bryr sig ödet om en tidningsnotis?

1977

Lotus blev bättre och bättre, och under året tog Gunnar sin första seger, i Belgien, och bl.a Jackie Stewart betraktade herr Nilsson från Sverige som en framtida världsmästare. Så skulle det aldrig bli, men det visade ytterligare på den talang med vilken han på så kort tid var på väg att erövra racingvärlden.

 

Gunnar Nilssons Lotus -78 rullas ut ur depån.
Colin Chapman vid Mario Andrettis bil

 

 

1978

Fotot taget under Ronnies sista framträdande på svensk mark, på Knutstorp, en månad före Monza.
Foto: Göran Larsson

När året inleddes var det med stor svensk optimism. Ronnie var tillbaka hos det återuppståndna Lotus och Gunnar var på väg att som försteförare utveckla Arrows nya spännande bil. Dock var han sjuk till årets första tävling, men han skulle snart vara tillbaka sa bullentinerna. Lotus dominerade säsongen och Ronnie var tillbaka med besked. Stallet vann åtta GP, fyra dubbelt. På frågor om varför han inte försökt köra förbi Mario vid tillfällen när han uppenbarligen varit snabbare, svarade han: "Jag har skrivit på som andreförare, jag finner mig i den rollen. Dessutom hade bilen aldrig varit så bra om det inte varit för Mario. Min tiden kommer."

En bit in på året stod det klart att det var cancer Gunnar led av och hans framtid var därmed oviss.

Så kom Monza och Andretti förlorade sin gode vän och ende utmanare till den efterlängtade VM-titel. "Vad skall jag med den nu? Nu spelar ingenting någon roll."

Gunnar var med på begravningen, tydligt märkt av sjukdomen, och en dryg månad senare hade den besegrat honom. Men innan dess hade han instiftat en fond för bekämpning av cancer, Gunnar Nilsson minnesfond. "Jag blir hellre hågkommen som en som gjort något för att bekämpa cancern än en som vann Belgiens GP."

Inom loppet av en och en halv månad hade vi förlorat de två bästa förare vi haft.

 


1979 ställs Sveriges Grand Prix in.
De ljuva åren är slut.

1976-78