SAAB Car Museum 2023-01-27

Tjugofyra  kulturbärare från Sällskapet äntrade en buss för färd till ett av landets kulturarv SAAB Car Museum. Genom vårt besök bidrog vi till att bevara detta arv. Historiskt  kunskapsberikade , mätta och belåtna återvände sällskapet till utgångspunkten efter en toppendag. 

Det kunde gott varit fler som delade denna upplevelse.

Här följer Kurt Bertilssons reportage och ett urval bilder från denna begivenhet

Jag hade en gång en SAAB
med färg så röd och rök så blå
säg mig nu var är den nu
jag bara undrar var är den nu
 
Året var 1967 , jag köpte min första SAAB, det blev inte den enda, kan jag självsäkert meddela.
Det blev Hasse Thorsons välvårdade tvåtaktspärla fullutrustad med överdragsklädsel, två extraljus och Eberspächer som blev den nygifta familjens första så kallade andrabil.Varför en rökbomb, jo efter att ha byggt hus, etablerat familj, slitit ut en ny VW 1500 S och ett par folkor till så var det dags att lägga biltävlandet på hyllan och köpa en sportbil. En MG A fanns för 3500 .
 
Det blev ingen sportbil, den nygifta frun ratade snabbt den nyinköpta pärlan till förmån för Amazonen. Jag förlovade mig med tvåtaktaren. Detta räddade mitt liv, jag konverterade den till Rallybil, hyvlade toppen 5 mm, skyddsplåt och hängslen. Det blev otaliga Saabar av all de slag. Och många upplevelser både när och fjärran i asfalt och grusrallyn.
- Hur kan du köpa sån skit , sa besserwissern i mjölkaffären
- Man blir autodidakt hobbybilmekaniker!! Visst fick man skruva, dag o natt , vi funderade på att sätta bajonettfästen på V4ornas växellådor, köpa hem extra primärväxlar och topplock till den tidiga 99an och så vidare som de som inte vet mer brukar uttrycka det.
 
Nu sak jag berätta vad ni som inte var med till SAABmuseet missade.
Ni missade den goa stämningen i bussen där viktiga frågor rörande vår överlevnad rätades ut. Vårafordons överlevnad ??
Guiden den mångkunnige Göran Fredriksson mycket intressanta bild av hur SAAB flyg och bil kom till och fortlevde till det tyvärr jordades.
Ni missade ett trivsamt, innehållsrikt museum med ur-Saaben, tävlingsbilar, designstudier, prototyper, motorer och en massa prylar.
Utöver de ”vanliga” rariteterna missade ni EV1, 9X biohybrid, AeroX concept, Sonett prototyper , Sonett Chaterina,9 4 X och Monstret med dubbla 3-cyl 2-taktare. Bland annat!
 
Under lunchen var stämningen hög då resten av världsfrågorna rätades ut. Teknikoraklen Lennart och Dan gav inte upp de förvann på nytt in i gömmorna för att nagelfara motorn med variabel kompression som aldrig kom i produktion.
 
Det kändes som om alla var sååå nöjda med dagen även om vi glömde bort att ge Kjell en varm applåd, det var han som drog det tunga lasset med planeringen , Tack Kjell.
 
 
Vi tar det från början: Dagens resenärer hälsas välkomna ombord. Lite Déjà vu över det
 
 
Detta är den första syn som möter besökaren. Ur SAABen.
 
 
 Vår guide Göran Fredriksson hälsar oss välkomna
 
 
Så här ser han ut framifrån
 
 
Andäktigt lyssnande församling får lära sig om SAAB's uppgång och fall
 
 
Välkänd. syn för de som hade råd på den tiden.SAAB Sport inredning.       Parad av bilar med tävlingsförfrlutet
 
 
Pedagogiskt
 
 
Snacka om tyngd över drivhjulen
 
 
Replika av SAAB som skapade rallyhistoria
 
 
Lärare och f d elever. Finn, Dan och Kjell
 
 
Ture, Ulf anglofiler, Tommy med förflutet i rally med SAAB. Lennart med förflutet lite varstans. Håller envistt fast vid sin gamla SAAB.
 
 
Vår Guide Göran och Dan vid ett av de många snygga motormontagen
 
 
Mats. Det måste det Googlas på
 
 
En bil för den framtid den inte fick uppleva.