Bankörning på Mantorp 31 maj

Bankörning på Mantorp 31 maj
Så var vårens bankörning avklarad. Vädret blev till väldigt fint med solsken och en annan molntuss – trots SMHI:s varningar om ösregn ett par dagar tidigare. SK60-planen flög över ett antal gånger som vanligt.

Under det stora tältet var det skönt att sitta i skydd för den tidvis starka solen. Utan väggarna monterade hade blåste en behaglig bris genom tältet. Grillen var igång under lunchuppehållet så att alla blev mätta och glada.

10 SSJ-förade framförde skickligt sina bilar och höll sig hela tiden på asfalten utan några incidenter. Bilarna var av varierande slag: Camaro racingutförande om  6.5 liter/630 hk, Porsche GT3RS, Cobra, Porsche 944, Alfa Sud, Hjertberg special, Alfa GT, Porsche 911 Carrera, Porsche Cayman GTS 4.0, Nissan GTR.

Bilder på vissa av SSJ-ekipagen kan avnjutas på SSJ's Facebooksida och på följande länk: 

rejsa.nu :: 2024-05-31 Mantorp Park Trackday

Som fotografen skriver så var han tvungen att avvika efter ett tag under eftermiddagen, så kanske inte alla bilar kom med.

Utöver förarna kom ytterligare 10 personer med SSJ-anknytning, så det blev en strykande åtgång på grillunchen.

När eftermiddagspasset närmade sig sitt slut så blev det en del gul- och rödflagg på banan, varför  vårt tält och våra pinaler packades ihop och hemfärden gick genom det vackra östgötska landskapet med ett leende på läpparna.

Mant_1.jpeg

Mant_2.jpeg

Mant_3.jpeg

Mant_4.jpeg

Mant_5.jpeg

Mant_6.jpeg

Mant_7.jpeg

Mant_8.jpeg

 

Mant_16.jpegMant_9.jpeg

Mant_10.jpeg

 

Mant_15.jpeg

Mant_11.jpeg

 

Mant_13.jpeg

. Redigering Kjell AMant_14.jpeg

Text: Dan Eriksson Foto: Anders Claesson och Peter Karlsson Redigering: Kjell A

Våravfrostningen 2024

Söndagen den 28 april genomförde SSJ sin traditionella våravfrostning på känd mark, Göte Claessons Transport AB’s asfaltplan på Hedenstorp. Passande nog var en namne Anders, huvudansvarig för utplacering av konerna. 15 ekipage sladdade omkring i vild våryra. Bilder och video finns på FB. Här följer några bilder.Anders_Lind.jpeg

Kent_1.jpeg

Thure_1.jpeg

Bror_1.jpeg

Alla_1.jpeg

Foto: Anders C Text: Kjell A

2024-05-14 Volvo World besökt

 

På dagen en månad efter att Volvo World slagit upp sina portar i en byggnad, som ligger granne med Liseberg vattenvärld Oceana(den nedbrunna), förärade 20 vetgiriga SSJ-are attraktionen med ett besök. Gemensam resa med väldigt rymlig buss.

Samling på morgonkulan vid Preem i Månseryd 

Anlända och uppställda för fotografering på gatan som leder till Volvo World 

Detta var nog det som imponerade mest på besökarna. Byggnaden som har en total golvyta på 22.000 kvdratmeter, varav 5.000 är fordonsutställning. Enorma limträbalkar från golv till tak och stora glasytor ger rymd och ljus.

Erinrar om vår medlem Christer A som i tidiga år hade en PV 444 och vars drömbil är P1800, som han nu äger en.

PV444. En sådan bil var förre ordförandens första bil köpt av nämnde Christer A. Hamnade i ett dike utanför Rogberga. Styrde inte in.

Hstighetsmätare i mitten, nästan som en elbil. 

 Anders studerar en tidig 145:a lik den han ägt

Framtidsstudie studeras av vetgiriga SSJ'are

 Bollhavet. Lekplats för barn och vuxna(?)

 Anders provar på. Hade tränat hemma. Kom snabbt in i jobbet

Även Vincent provade på 

T-Gul. En dåtida drömbil, som väl betingar samlarvärde i dag  

 Maten intogs i Mölnyckes gamla fabrikslokaler. Food Factory hette krogen passande nog.

Sammanfattningsvis intressant att ha besökt attraktionen i dess imponerande byggnad. Den som tidigare besökt Volvos museum och förväntar sig något liknande blir nog besviken. Volvo World är inte ett muséum, utan snarare ett upplevelsecentrum för lite yngre generationer, med en muséumdel för nostalgiker(?).

Ett tack till styrelsen för ett välarrangerat arrangemang som förvånansvärt få tog chansen att delta i.

Text och foto: Kjell A

SSJ besöker Preformance AB

 
 

PREFORMANCE AB

Sveriges modernaste problemlösarfabrik för produktion av printade eller formsprutade plastdetaljer

 
Besöket inleddes i lunchrummet med imundigande av SSJ's livrätt varm korv med bröd och kaffe. Allt förberett av Peter och Anders.  Alla 28 deltagare lätt sig väl smaka. 
 
Delägaren och tillika marknadsansvarige Henrik Arnesson gav en inblick i företagets historia samt snabba expansion från 8 till 33 anställda de senaste åren. Han informerade också om företagets strategier, arbetssätt, olika avdelningar, maskinpark, kundkategorier, mm.
 
Digitaliserng, flödesanalys, standardiserat arbetssätt och för- och efterkalkyler är enligt Henrik viktiga redskap i verksamheten.  
 
Henrik och Peter visade sedan runt i de olika fabriksavsnitten, som förenklat kan beskrivas som 3D-printning, verktygstillverkning och formsprutning - allt med modern maskinpark. Inriktningen är plastkomponenter i korta till medellånga serier, främst till svensk industri. Frågorna från deltagarna var många och besvarades alltid på ett kunnigt sätt.
 
Peter ansvarar för att de CAM-styrda fräsmaskinerna är igång under så stor andel som möjligt av veckans timmar. Peter visade många intressanta tekniska detaljer, såsom den minsta pinnfräsen med 0,2 mm diameter i de fall någon kund skulle önska sig hålkälsradie om 0,1 mm (hårstrådiameter!). Försiktig matning och höga fräsvarvtal krävs. Krympinfästning av fräsarna i sina hållare medelst högfrekvensuppvärning var exempel på intressant produktionsteknik.
 
SSJ tackade för ett fint mottagande och intressant besök genom att överlämna sitt hedersdiplom.
 
Pre1.jpegPre2.jpeg
 
DSC_0184_2.JPG
 
DSC_0185.JPG
 
DSC_0191.JPG
 
DSC_0188.JPGDSC_0196.JPG
DSC_0198.JPGDSC_0190.JPG
DSC_0200.JPG
DSC_0203.JPG
DSC_0208.JPG
 Foto: Anders Claesson Text: Dan Eriksson