Rekorddeltagande i SSJ-besöket hos von Braun Sports Cars
Text: Kjell Adelsund Fotografer: Stig Andersson och Kjell Adelsund

Det osade katt på kvällen innan resan då bussens alla tillgängliga 48 platser var uppbokade. Hur skulle eventuella Drop Ins hanteras på resdagens morgon? Nu uppstod inte problemet, utan det verkliga antalet bussresenärer blev 44 st. Lite spill alltså.

Resdagens morgon grydde med kyligt, klart perfekt vinterväder(borsett från snöbristen). Prick kl 09.00 startade den inhyrda långfärdsbussen från Hovslätts Bussresor AB resan mot von Braun Sports Cars i Skene. Miljövänligt och bekvämt. En prestation i sig att alla 44 bussresenärerna var på plats i tid i och vid Mr Caps tidigare lokaler på Herkulesvägen, som gav skydd mot kylan. Respekt!

Under resans 90 minuter gavs tid till erfarenhetsutbyte och ljudnivån var hög, liksom trivselfaktorn.  Bussen gungade majestätiskt fram genom vinterlandskapet på sin luftfjädring och dieselsexan hördes knappt, lugnt framförd av vår chaufför Vesa.

Vid framkomsten tillkom ytterligare några SSJ-are, som företagit resan i egen bil, vilket ökade det totala antalet till rekordantalet 50, som mottogs av grundaren, visionären och entreprenören Torbjörn von Braun, vilken under anmälningstiden hållits uppdaterad om tillväxten av intresserade från prognostiserade 10-20 till verkliga antalet. Han lät sig dessbättre inte avskräckas.

Torbjörn tog med oss på en verbal resa genom företagets historia från en grabbdröm till dagens etablerade företag. Milstolpar var starten i faderns oljiga lastbilsgarage där satsningen låg på bygge och modifiering av bilar, Customs. och Hot Rods Detta gjordes så framgångsrikt att verksamheten flyttades till en större lantgårdsbyggnad. Golvet slipades och målades, fönstren fick gardiner och blommor. Tavlor hängdes på väggarna. Allt arbete utfördes i vita overaller. Renlighet och noggrannhet blev ett kännemärke. Verksamheten fortsatte att utvecklas positivt och jobben flöt in bl a från många kända bilfabriker. Sålunda är den replika av bilen, som användes för att frakta Mercedes racerbilar och nu finns på Mercedes museum byggd i Skenetrakten(fanns en annan replika i Kaxholmen).
Mer finns att läsa på von Brauns hemsida  http://vonbraun.com/index.php?page=om_oss

Ett av huvudskälen till besöket var INDIGO 3000 R-projektet. Torbjörn gav oss en djup inblick i alla turer kring uppköpet av konkursboet efter Jösse Car, som under åren 1994-1999 tillverkade en sportbil med namnet INDIGO 3000. 43 exemplar hann man tillverka innan konkursen var ett faktum. Mer information finns att finna bl a på
http://teknikensvarld.se/von-braun-presenterar-indigo-3000-r-173588/

Grundprinciperna för projektet belystes genom förklaringar baserade på en i utställningslokalen befintlig INDIGO 3000.  Väldigt ambitiöst projekt. Certifieringskraven på en bilmodell som skall sättas i ´serieptroduktion´ är hysteriska.
Till det mest komplicerade hör motorstyrnings- och elsystemen. Oerhört mycket mantid, eller heter det hentid nu för tiden har redan plöjts ner i detta och många expeter är engagerade.

Presentationen gjordes så uttömmande att väldigt få frågor ställdes. Sällskapet  vandrade över till verkstaden för att förevisas och beskåda prototyperna. Fotoförbud rådde, men likheten med originalet är påfallande inklusive den raka 6-cylindriga motorn. Åtskilliga förbättringar och putsningar av formerna har gjorts.  Planerna är att den först färdigställda bilen skall rulla ut enligt projektplanen och köras inom några månader.Av den första serien på 10 bilar är redan 7 sålda. Prislappen på €100.000 avskräcker inte samlare och entusiaster.

Efter verkstadsbesöket återvände församlingen till utställningslokalen, där massor av godsaker fanns att beskåda. Von Braun Sports Cars säljer ju de flesta av världens mest eftertraktade bilmärken under devisen :

Utöver bilarna bjöds det på fika och det fanns grillade hamburgare och korv att inköpa och inmundiga. Tyvärr missade de utsända fotograferna att fånga Anders på korvbild.

Många lystna blickar slängdes på allt godis, som var utställt. Oturligt nog var det mesta sålt redan.

Stig Andersson, en av drivkrafterna bakom bilträffarna i Hva Folkets Park envisades med  att vilja ta en bild på arrangörena av resan. Ordföranden i SSJ fick alltså nöjet att representera SSJ och posera tillsammans med Mats Hallman och Torbjörn von Braun.

Torbjörn von Braun avtackades på sedvanligt sätt med SSJ´s Hedersdiplom och önskades Lycka till med INDIGO-projektet. Något som verkade uppskattat.

Så var det dags att vända hemåt igen. Solen sken oförtrutet vidare. Stämningen var hög.
                              

Stort tack till Mats Hallman, som kom med idén till besöket. Stort tack även till deltagarna, som såg till att det blev ett rekordbesök.
Styrelsen uppmuntrar gärna förslag till liknande besök.