Claes Andersson - Austin Healey 3000
Foto: Tobias Lewandovski

SSM - 2014

SVENSKT SPORTVAGNSMEETING PÅ RING KNUTSTORP infaller alltid den första helgen i juli - inte konstigt då att det ofta benämns semesterracet. Den första helgen i juli markerade ju, åtminstone förr ofta starten på den månadslånga semester som alla svenskar samtidigt hade förr, då när alla pyttesmå sommarorter hade flera affärer och kiosker och då alla, utan undantag, lyssnade på radions "Sommar" som sändes i P3 vilket var kanalen med stort K då. Man kunde gå från ett hus till ett annat, från havet till affären och återta lyssnandet strax efter där man lämnan det. Så var det förr och då både bilar och chaufförer här ofta har en viss koppling till just "förr" så passar väl epitetet semersterrace extra bra här. Semester var det ja, den svenska Nationalencyklopedins beskrivning av ordet lyder "arbetstagares årliga, av arbetsgivaren betalda ledighet för rekreation", vilket samma uppslagsverk förklarar som "återhämtande av krafter (genom vistelse i avkopplande miljö)." Huruvida allt detta är applicerbart på SSM må man ha olika uppfattningar om, krafter både töms och fylls på, här finns nog minst lika många arbetsgivare som arbetsatager och den miljö som banområdet utgör var i år en gryta av stor stor värme.

Från Sällskapets del hade vi fem ekipage på plats, tre big Healeyåkare i form av Jocke Glaés, PG Johansson och Claes Andersson. Formel fordåkande Björn Otterberg och Bosse Johansson i sin gula modsport-Lotus.

I GT-klassen upp till 1965 visade Claes det som flera flaggat för, ett snabbt, brett och spektakulärt körande, så fd rallyåkare han är och denna gång var han uppe och fajtades med de snabbaste vagnarna. Fyra i kvalet, trea i första heat bara slagen av två elaner. Jocke sexa och PG åtta.

I andra heat gick det sämre: Claes tvujstartade och bestraffades ner till en slutlig nionde plats, Jocke bröt sedan han tappat vänster framhjul p.g.a ett axelbrott. Bara PG behöll sin placering från första heataet.

Björn Otterberg fortsätter sitt fina åkande, fyra i heat 1 och femma i det andra.

I modsport är Bosse Johansson som vanligt rasande snabb. Nu vann han första heatet och blev tvåa i andra efter en sen snurrning när han jagade toppförarna i den snabbaste klass I, trots att hans Europa är en klass II-vagn.

Next racingstopp för de historiska serierna är Mantorp Park 22-24 augusti och för Bosse i Sportvagnsmästerskapet är Karlskoga 16-17 augusti.

För alla oss i Sällskapet är det Kinnekulleköret den 31 juli som gäller. Se mer på annan plats.

Fotona till webben har denna gång hämtats från flera olika håll, vem som tagit vilka under varje bild - TACK för dessa.

Göran


Jocke Glaés
Foto: Torbjörn Jonsson

 


Claes Andersson
Foto: Fredrik Lövgren

 


Jocke Glaés
Foto: Henrik Eldholm

 


Bosse Johansson
Foto: Tobias Lewandovsi

 


Bosse Johansson
Foto: Tobias Lewandovsi

 


Björn Otterberg
Foto: Tobias Lewandovsi