EN SÖNDAG I OKTOBER
MONTLHERY, FRANKRIKE 1969


Det är söndag den 5:e oktober 1969. Gerard Barathieu är på plats på Monthery-banan utanför Paris. Han har just fotograferat March:s nya F3:a med modellbeteckning 693. Det är bilens blott andra tävling. För några veckor sedan debuterade den med en tredjeplats på Caldwell Park i England, i händerna på Ronnie Peterson. På den vänstra av Gerards bilder ser man Alan Rees, en av männen bakom March, med ryggen hitåt, som pratar med Reine Wisell, Ronnie och någon av denne skymd. På den högra bilden tycks det som om kvinnan i röda byxor är på väg att få en autograf av the Superswede.

Idag kommer det inte att sluta så lyckligt som i England. Ronnie kommer att krascha våldsamt när han gör en attack för ledningen och slår i en av de halmbalar! som ligger utmed banan. Bilen voltar och fattar eld medan han fortsätter att glida uppochner längs banan. Tack vare rådigt ingripande av funktionärer och Ronnies mek Ray Wardell lyckas de få ut honom med endast smärre brännskador på armar och vrister. Kraschen väcker stort uppseende i Sverige och Ronnie får slicka såren under vintermånaderna. Då Alan Rees undersöker vraket säger han. "Jesus, he was lucky. His story should have ended there and then."

Det här var alltså 1969, en del av er var födda, andra inte. Söndagar liknande den i Montlhery för 36 år sedan, kommer åter att existera. Ingen med Ronnie Peterson i, men med andra talangfulla unga förare. Förare fyllda av morgondagens framgångskvaliteter, som präglats av en annan tid med annat matrial och andra förutsättningar och därmed utvecklat körstilar annorlunda från den som var snabbast på sextio- och sjuttiotal. Dessa förare kommer att vara idoler för en annan generations unga, som med framtidens kameror kommer att fotografera av dem. De kommer en gång i en ännu avlägsnare framtid att blekna bort på ett foto och framkalla minnen hos människor som förstått det stora i att köra en bil så fort det överhuvudtaget är möjligt. Men det kommer som sagt att vara en annan söndag och en annan tid.

 

Gerard Batrathieu som bjudit sidan på korten håller på med ett projekt om dåtidens sportvagnstävlingar. Han är väldigt intresserad av bilder på Porsche 908 under Nordic cup 1969 med förare som exempelvis C.Craft/A.de Cadenet/D.Piper. Andra 908:or kördes av L.Kinnunen/A.A.W. Wihuri och R.Broström. Har ni möjligtvis några så hör av er HIT så får ni adress eller vidarförmedlar vi det.