m
m
m
mm mmm
FIA:s EM i HISTORIC
på Anderstorp
27 augusti
m

Text och Foto: Göran Larsson

En svala gör ingen sommar sägs det, och det är kanske riktigt. Det krävs många. Men svalor av den dignitet och pondus som var på besök på Anderstorps Oldtimer Festival var, även om de var få, ändå av det slag att de nog gjort skillnaden om det berott på det. Det var som det gamla flygfältet fått besök av Lancaster-bombare från andra världskriget då de amerikanska V8-orna drog igång i depån. Hela den småländska mossen vibrerade då de dundrade bort utmed rakan. Eftersom startfälten mest bestod av tomrum och DNS så var det tur att de internationella bilar som kom till start var av det magnifika slaget. Det var muller, kraft och skönhet. Och vackrast av dem alla var en gul vagn från Stuttgart. En bil som fick Sidan att glömma alla gliringar tyskarna givits och istället återuppleva det första tonårets stora förälskelse. Och en sådan suddar man inte ut så lätt.

Festival. I ordboken står det: regelbundet återkommande festspel. Har man landat en sådan godbit som FIA:s EM för historiska bilar bör man givetvis göra något av det. Då bör det vara flaggspel och marknadstält med försäljning av tidningar, reservdelar, leksaksbilar och krimskrams. Ortens uppfinnare skall bjuda ut billiga obegripliga skapelser. Man skall sälja läderbälten. Där bör stå ett lövat lastbilssläp med en lokal kvinnlig förmåga i cowboyhatt, boots och fransad kjol som sjunger country and western som ingen lyssnar på. Det bör vara fiskedamm för barnen, spunnet jävla socker, korv, korv, korv och en massa inbjudna bilklubbar. Man kan utse helgens trevligaste farfar. Det bör vara programblad framtaget på annat vis än i närmsta företags kopiator. Det skall förbanne mig vara vaktparad och skolorkester. Och det skall vara fint väder. Det sistnämda var väl det ända som var på plats, sol regn och blåst omvartannat men sådan är den svenska sommaren ibland, manodepressiv, och det är bara att ta för vad det är, helt okey. Dessutom något man inte kan styra så mycket över. Resten måste vara något som arrangörerna missat. Och visst är det bedrövligt att ett sådant här evenemang inte kan genomföras så att alla svenska ekipage som kör de inhemska tävlingarna finns med. Då hade det åtminstone blivit lite startfält.

Och var det så att arrangörerna i sin småländska spariver helt dragit in på annonskostnaderna. Kanske att man tyckte att det fick vara hur det ville med allt det där, folk på plats alltså. Om detta vet man inte så mycket. Dock vet man att vi från klubben var cirka tjugo personer.


 


m

Porsche Carrera 911 RSR 3,0

m

m

mOm det kan göras vackrare? Hur skulle det gå till?

m
m
m
m
Greetings from Sweden
m
m


   
Wolfgang Schachinger BMW 3,0 CSL
      Dr. Helmut Steins och Tibor Molnars Escorter med jättehjul.


mmm mmm
Peter Richraths enastående 911 RSR


mmmmmmm mmmmmmmm
Anders Lofthammar samlade sina barn vid RSR:n. Kan det vara en hint om vad som kommer att ersätta Elanen

 

Det mullrade över Anderstorp
Ovan Warmenius lilla Elan tätt, tätt bakom Wolfgang Schachingers Corvette. Nedan till vänster Hans-Jürgen Malsbenden,
och till höger Dr. Armin Zumtobel i sin 911 som gick oerhört fort och brett.

Reimer Stöhrmanns sköna Lotus Elite S 2


Ferrari 312 P byggd på en Mondial

 


"Håret som en flagga på ditt kvinnoskepp"
Tre generationer Grennard
Brett och fort för en av de tyska doktorerna.

  

Tänk om ......