Morgan en klassisk handgjord sportbil

Alla har vi väl önskedrömmar. En del har uppfyllts, andra väntar vi på att dom ska uppfyllas. Drömkvinnan, -mannen, -huset, -resan och så vidare. En Morgan blev drömbilen för mig när jag för tio år sedan såg den, då vi besökte England 1992. Drömbilen ser naturligtvis inte lika da´n ut för alla, men för mig var det här den ultimata (yttersta) sportbilen, som jag plötsligt hade framför mig. Skulle jag någon gång skaffa mig en andrabil så skulle det bli en Morgan. Jag tittade nog mer på Morganbilen än på Stonehenge (Stonhenj).

När det var dags (1998) tog jag kontakt med redaktören för morganklubbens bulletin här i Sverige. Jag ville sätta in en annons, men jag var då inte säker på vilken modell jag ville ha. Men det är jag, sa´ redaktören: ”Vilken då”, frågade jag. ”Den du får tag i”. Redaktören skickade några tidningar. Efter att ha tittat på en del begagnade äldre bilar och läst om problemen, som uppstår med oblyad bensin bestämde jag mig för att det får nog bli en fabriksny bil. Bilen beställdes genom generalagenten Wendels i Malmö. Sedan for min sambo, Monica och jag till fabriken i Malvern Link söder om Birmingham för att bestämma hur bilen skulle utrustas. Vi följde en upplagd fabriksroute, först ensamma genom fabriken, en upplevelse som ni ska få en glimt av genom videofilmen, som jag avslutar med. Därefter följde vi routen ännu en gång tillsammans med en försäljare och så bestämdes det hur bilen skulle skräddarsys.

Morgan Motor Company startade 1909 av en entusiastisk man H F S (Henry Frederic Stanley) Morgan. Han hade tillverkat en bil till sig själv som väckte intresse, en kedjedriven, trehjulig, plåtig och kantig sak driven av en motorcykelmotor. Hans far, en kyrkoherde i trakten, som hade gjort goda aktieaffärer, bidrog med startkapital och stod i många år som ekonomisk garant. Andra generationen heter Peter Morgan och idag heter den tredje, Charles Morgan.

Företaget tillverkar, maskindetaljer, chassi, kaross, utför lackering och slutmontering. En del maskiner är faktiskt idag över 70 år gamla. Bilen görs för hand! Eftersom motorer inte ingår i tillverkningen har motorvalet växlat mycket - ibland efter svåra förhandlingar med motortillverkande bilföretag. Bland annat fick bilarna fiatmotorer under en period. Dom bilarna anses idag inte vara riktigt rasrena. Det ska ju vara engelskt! Bilarna tillverkas och byggs enbart mot order och ”skräddarsys” efter kundernas önskemål. 1990 tillverkades 400 bilar/år, 1992 tillverkades 500, idag tillverkas 600 och man siktar på 700 bilar/år. Det ta´r idag ungefär 17 da´r att tillverka en bil. Väntetiden har minskats från 8 år till 2 år, som mest har väntetiden faktiskt varit 11 år! Om ex.vis ett kontrakt sägs upp, kan väntetiden bli kortare. Enligt uppgift från Vägverket finns det i Sverige i dag mellan 450 – 500 Morganbilar inregistrerade, således inte en årsproduktion. Per år nyregistreras i Sverige kanske 1 à 2 två bilar. År 1952 fanns det 14 stycken i Sverige. Av dessa rullar fortfarande tio stycken.

Morganbilar samlade på Republic Airport utanför New York. Antalet anställda är 150, alla är yrkestekniker. Innan någon får arbeta självständigt gäller två års intern utbildning. Ingen har genom åren någonsin blivit friställd. Företaget har heller aldrig råkat ut för någon strejk. Jo, en gång. Arbetarna tvingades av facket, som retat sig på att dom aldrig hängde med då det var strejk, på dom andra bilföretagen. Men efter två da´r fick det vara bra med strejkandet för deras del..


Företaget, som under alla år gått med vinst, världens genom tiderna mest välskötta bilföretag, är ett rent familjeföretag och har genom åren fått flera anbud. Om ägarna, alla aktier finns i familjekretsen, nappat på något av anbuden hade förmodligen företaget inte funnits idag. Deras hemsida på internet – gomog.com - har varje dag omkring 7.000 besökare. Morgan har genom åren massor av tävlingsframgångar. Den största inträffade 1962 då en trimmad Plus fyra vann tvålitersklassen i Le Mans 24-timmarslopp. Dock, redan 1938 kom en dam på 2:a plats i klassen och på 13:e totalt i en lånad racingpreparerad Morgan 4/4. Den modellen tillverkas än idag och är, enligt Guinnes rekordbok, världens genom tiderna längst producerade bil.

Chris Lawrence vann 2-liters klassen på Le Mans 1962. Läs mer på www.morgan-motor.co.uk/issue18.pdf

En så kallad ”troubleshooter” inkallades för att öka produktiviteten. Han tog sig för pannan och uttryckte sig om företaget som så: ”A company frozen in time”. Företagets policy att inte följa någon modetrend utan tillverka: ”A neoclassical (nyklassisk) sportscar”, accepterade han i alla fall. ”Ni måste väl göra någonting rätt eftersom ni i alla år sedan 1909 gått med vinst”. Austin 7 var under många år största konkurrenten på grund av förändrade skattesatssystem. Sedan dök det naturligtvis upp många andra bilmärken, som MG och Triumph ex.vis. Bakifrån och fram till instrumentbrädan är bilens inre ramverk tillverkat i tryckimpregnerad ask, som står på ett stålchassi. Karossen skapas när ramverket sedan kläs med stål- alternativt aluminiumplåt. Ask är ett mycket starkt träslag, som tidigare t. ex. användes i skidor. Tre anledningar: 1/ hålla vikten nere, 2/ få bilen att hålla längre och 3/ skydda dom som sitter i bilen.

Källa: MORGAN First

Exempel på alternativa val: § Färg (vanlig lack eller metallic), motorstyrka, radio (som vid vanliga nybilsköp idag) § Behandling av chassiet: Obehandlat, eller rostskyddat med färg alternativt förzinkning § Karosss: Stålplåt alternativt aluminiumplåt § Störtbåge: Med eller utan § Fälgar: Lackerade, förzinkade eller kromade med ekrar eller vanliga i lättmetall § Centrumskruv: Med eller utan vingar § Instrumentbräda: Läder alternativt val av träslag, handsfackslucka, instrumentering § Innerklädsel: Alltid läder, val av utseende och färg § Säten: Tre alternativa typer med alternativ läderklädsel och färg § Ratt: Typ, diameter och placering (vänster eller höger) § Gaspedal: Rulle eller platta § Cabriolet och tonneu: Olika kvalitet och färg § Fotsteg: Antal gummilister § Dörrhandtag: Med eller utan utvändiga dörrvred § Gångjärnsutförande: Lackerade eller kromade Varför är Morgan för mig den ultimata (yttersta) sportvagnen? 1. En sportbil ska för mig vara en enkelt konstruerad, spartansk, öppen bil 2. Morgan har den starka identitet (stuk) som jag tycker en sportbil ska ha 3. Den har klassiska linjer och goda köregenskaper 4. Den har riktiga stänkskärmar med fotsteg och lång motorhuv 5. Den följer utseendemässigt inga modetrender men väl tekniken 6. Den ger en härlig kontaktkänsla mot vägen, har fartkänsla och är lydigt direktstyrd 7. Den har fartresurser, (hastighetsmätaren går till 300 km/tim!!!?) 8. Det är en entusiastbil med klassiska linjer