Bland knallar, hästar, älgar och Healeys

November 12, svärta, nollgradigt. Då ger sig tolv herrar från Jönköping sig iväg längs E40:an västerut för att finna förfining i kalla garage i Boråstrakten. Det är entusiasm det. Eller grov galenskap. Väl där anslöt Matthias och Marika från trakten. Förra besöket gjordes i led-upplysta stora byggnader med jänkare i, nu vart det engelskt till både bil, karaktär och utrymme. Magnus Karlsson är mannen som vigt stora delar av sin tid för att ta sig an Austin Healeys i olika tillstånd för att skapa storslagenhet. I älgars sällskap har han sin boning och verkstad. Mitt i Svart.

Magnus berättade. Vi lyssnade och frågade. Här fanns en 3000 för översyn. I garaget bredvid stod en 100. Då vi någorlunda var färdiga här, kastade vi oss i våra bilar och drog iväg 20 minuter längre åt väst. Tror jag, ni skall veta att det var svart från första metern då vi lämnade Småland och stan, det var svartare då vi korsade gränsen till Västergötland och det var än värre hemma hos Magnus. Men dit vi nu tog oss var det oändligt mycket "svartare"? Jo faktiskt. Svarta hål finns i världsrymden det har man hört. I Västergötland finns Gingri och Tosseryd. Här sögs vi in i de garage som förvarade Magnus egen rallyreplika, en 3000 och även Sveriges första Healey, nu inköpt av motorsportjournalisten Robert Petersson. En 100 med racinghistoria och som Magnus skall bygga upp för 2014 års racingsäsong till Robban.

Resan till detta garage var alltså lång och svart genom krokiga vägar som en sommardag alstrat mycket sportbilsentusiasm det är säkert. Nu skulle vi avsluta med fika. "Är det här i trakten?" frågade då Lasse Pettersson försynt och en smula oroligt.

Vi vände Magnus hem åter, och drack kaffe, te och tittade på filmer av Magnus Healeyrenoveringar. En av dessa gav första pris till Nisse Nyblaeus (ssj-medlem faktiskt) på Europamötet för Healeys i Schweiz, var det 2004? Besök Magnus hemsida där finns flera renoveringsvideos upplagda. SSJ:arna imponerades storligen. Sen åkte vi hem. Hittade du Lasse?

Vi tackar för besöket Magnus.

 

Ande(r)s började genast leta efter korv. "Kan det ligga nån härborta?"
"Nånstans där bör det vara..."


"Det borde sitta en MG-motor där"


"Men den där grejen är MG!"
"Ge fan i mina Healeyattiraljer"


Loftis favoritposition: På knä vid en gammal biljävels skrymsle


Magnus rallyreplika väckte förtjusning


Robert Petterssons gamla racing-100


...and darkest Knalleland

En till synes rörd Magnus emottager hedersdiplom
Placeras på hedersplats