Lotus 47 GT
- Vägen tillbaka -

del 2

förtiofem, förtiosex,
f
örtiosju!


Vi börjar i köket. Det är där jag först möter Bo. En onsdag. Som om det nu skulle spela nån roll. Det gör det nog. Det här är inte hans rätta element. Något skramlar till och Marie ger sin man en irriterad blick och en kommentar jag i nuläget har glömt. Ni får själv föreställa er den. Det kan ni säkert. Bosse tycks känna sin malplacering. Han hör inte hemma här. Han hör hemma i garaget eller i bilen. I köket är han i vägen. I köket ställer han till.

Sist vi besökte det johanssonska garaget var för tre år sedan. Då var det 2005, nu är det 2008. Då befann sig förtisjuans glasfiberskal i Huskvarna för bearbetning. Det har kommit tillbaka nu. Eller det kom tillbaks i höstas och såg då ut ungefär så här. Ni ser kanske bulan på taket över den, givetvis, högerstyrda bilen. En eftergift åt Bosses tre meter.

Med den bilden är vi alltså i september 2007. Men först ger vi oss ett stycke tillbaka i tiden. En fyrtio år ungefär. Bosse har varit i kontakt med tidigare ägare. Den förste var snabb rallycrossförare.

"Lotus news"
från 1969

Från tidningsuppslaget till vänster, Bosses 47:a som framgångsrik rallycrossbil i England då det begav sig.
________________


Men idag, den där onsdagen, den 16 april, ser det alltså ut som nedan i Bosses garage. Karossen är lackerad, monteringen har påbörjats. Bosse försöker i största möjliga mån använda bilens originaldelar för att få en vacker patina på bilen. De delar som inte går att renovera, byts ut och måste då nytillverkas. Hjälp kommer från nästintill alla världens Lotus 47 GT-ägare, 18 stycken enligt Bosse. Lotus 47 GT byggdes som vi tidigare berättat bl.a för Le Mans 1968 och worksbilarna var utrustade med två bränsletankar på sammanlagt 90 liter, för att kunna göra så långa pass som möjligt. Så var också fallet när Bosse köpte den, men tankarna var i plåt och Bosse har låtit nytillverka ersättare i aluminium efter works-bilarnas specifikation. Detsamma vad gäller bromsarna med 3-kolvsoken fram och bak, dessa var i gjutjärn när Bosse övertog bilen, dessa har nu bytts mot de aluminium-diton som bilen var utrustad med original. Likadana satt även monterade på andra racersportvagnar och är därför lättare att få tag på. Likväl har de dellortoförgasare som satt på vid köpet fått lämna plats för den insprutning works-bilarna hade.


Lotus 1600 cc twin-cam-motor hårdtrimmades av BRM och försågs bl.a med Teclamit-Jackson-insprutning. Den skall nulunda ge omkring 180-185 hk. Denna lilla potenta maskinen har sedan chassit gjorts iordning och lackerats, monterats in på sin arbetsplats 12 gånger. Lika många har den monterats ur. Detta inte för att träna snabba motorbyten inför tävlingssäsongen utan för att den passat illa. Bosse tycker ett och annat om gammalt engelskt, handbyggt då det gäller passformen. Det låter vi honom göra.

180 -185 hk i 552 kilo bil. Det är mycket, eller lite, beroende på hur man ser det. Det blir låt mig se.... mmh.... ett genom 5, två i minne...

Ja, det blir mycket, eller lite.

Bilen skall så småningom FIA-klassas och besiktas hos herr Widenborg i Skåne, med förhoppningen att bilen skall vara redo för race i ”Silverstones Classic” den 25 juli i år. MEN, innan dess skall vi förhoppningsvis få ta del av den på Knutstorp under årets SSM den 4-6 juli.

Men till färdig är det ännu en liten bit. Och vi återkommer.



Vänster: Hjulupphängningsattiraljerna är förnicklat sköna.



Nedan:
Nya 3-kolvs-ok, används även på andra racersportvagnar.




Höger:
Fönsterramen är så tunn och bräcklig att det borde vara förbjudet att köra 47:a eller Europa utan störtbur.


Nedan: Det är här den skall vila 1600-kubikaren. Skall det bli 13 gången gillt?




Men låt oss åter ta ett steg tillbaks i historien. Låt oss knacka på och bjuda in oss själva hemma hos Paul Kerridge hösten 1970. Väl inne kan han inte hindra oss från att titta på hans urklipp om bilen. Den engelska artigheten och hans egen önskan att visa upp sin gamla raritet, styr. "Please be sited. Tea of course. A scone?" Och så blir vi serverade fotoalbumet i väntan på den delikata engelska undfägnaden.


Fotoalbum

from England

 

 
     
 
  ______  
 
     
 

________________________________________________________________________________________________________________

Så här säger nätet och http://www.classicscars.com/chassis/ChassisLotus.htm om bilen:

Lotus 47 GT - 76 The Paul Kerridge Lotus 47 is one of the more recognisable 47s from the late 60’s, and is certainly the most recognisable 47F. The car was delivered to Paul in April 1968 in kit form, complete with Ford GT engine and Renault Gearbox. It was delivered on a Friday, built on the Saturday and raced for the first time on the Sunday, still wearing its grey primer. Paul raced the car very successfully in Autocross, but found the Renault gearbox unreliable so fitted a Hewland MK9 (type). Paul also quickly replaced the ford cross flow with a 1650cc Lotus twin cams unit. Autosport from 1969 and 1970 is strewn with images of Paul in action as he was nearly always a front runner.

Bilder ifrån Tidningen Autosport 1968,69,70.

 

DEL 1