Jocke snabb på Kinnekulle

Jocke Glaés årsdebuterade påKinnekulle och gjorde det med den äran. Hans rapport följer nedan. I loppet hade vi också PG Johansson och numera även Nisse Nyblaeus, båda dessa kör ock Healey. Nisse sexa totalt och tvåa i sin klass på söndagen.

Här får vi det direkt ur hästens egen mun, om nu hästen heter Jocke:

Racerapport RHK Kinnekulle.

Teamet, Healey Racing Team, anlände till Kinnekulle under torsdagen och fredagen för RHK:s fjärde tävlingshelg.

Jag var där för att få en utvärdering av min nygamla Austin Healey 3000, ombyggd från GT period E (upp till 1961) till GT period F (upp till 1965) En större skillnad än vad man kan tro... Mats Svanberg, Göran Andersson och Goran Nilsson var med som mekhjälp. Övriga i teamet som var på plats var P-G Johansson-Healey 3000 (SSJ), Nils-Fredrik Nyblaeus-Healey 100M, Anders Lotsengård-Healey 3000 och Elmon Larsson-Healey Sprite Mk II.

Fredagen bestod av tre pass fri träning. Vädret var fantastiskt, molnfri himmel och 24 grader i skuggan. Bilen fungerade klanderfritt, endast att tanka och prova lite olika däckstryck. Passade på att få den vägd också, eftersom det inte hunnits med. Jag själv testade lite olika spårval efter goda råd från Mats.

Lördagen började med kval. Vädret var näst intill motsatsen mot fredagen: grått, svalt och duggregn. Heatet bestod av en sammanslagning av Std 65 1001-1300cc, E-bilar + Std/GTS över 1300cc. Cooper S är snabb i blött före så de främre platserna intogs av Kojor. Johan Solman i Jaguar E-Type på 3: startruta och Anders Schildt i sin Healey 3000 på 5:e. Nyblaeus startade 8:a och jag 9:a. Lotsengård fanns på 10:e ruta och P-G på 11:e.

Race 1 blev fördröjt på grund av sanering av banan. Vi gick ut i ett före bestående av regn, saneringsmedel och olja! Hemskt... Efter start höll jag mig efter Nils-Fredrik i sin 100M som verkade trivas rätt bra i lerblandningen med sina smala däck och mindre motoreffekt. Schildt och Solman försökte jaga livet ur varandra i täten. Efter en stunds safety-car-följande i mitten på racet släpptes vi ut på de sista kvarvarande varven. Schildt som var hetast förivrade sig in under bron och försvann ut i gröngräset på innerplan. Solman och jag passerade och Schildt kom upp bakom oss. 360 hästars E-Type gillade inte olja-ler-blandningen och gled utåt i Kvarnkurvan på sista varvet och öppnade upp på innern så att jag kunde passera. Han lyckades dock hålla kvar Schildt bakom sig. En seger i första försöket med nya bilen! Mycket oväntat men riktigt roligt.


Jocke Glaés


PG Johansson


Nisse Nyblaeus

Alla foto ovan PG Johansson

Race 2 på söndagen bjöd på bättre väder, torrt och varmt. Startordningen baseras på race 1:s varvtider. Cooper S i pole, Schildt 2:a, Cooper S 3:a, Solman 4:a, jag 5:a och Nisse 6:a. Övriga kvalade in på platserna 10: Lotsengård och plats 12: P-G.
I starten tog Schildt och Solman kommandot. De båda Cooper S:arna öppnade upp en lucka och jag kunde passera båda in under bron. Solman passerade Schildt och så såg täten ut resten av loppet. Jag lyckades hänga med de båda hyggligt. En Marcos var uppe och pressade ett tag men ställningen stod sig som sagt in i mål. Tyvärr inträffade en del avåkningar under racet med SC-följajohn som en följd.

Alla foton nedan: Ande(r)s Claesson


The Man. Mats


Joakim Glaés
PG Johansson före Jocke GlaésJocke före Marcos

 

Helgens resultat bestod alltså av en första plats och en tredje plats. Långt över förväntan! Jag hade dock aldrig lyckats med detta om det inte var för Mats och Göran A som hjälpt mig att färdigställa bilen och Goran N som byggt och ställt in motorn. Stort tack för all hjälp! Mycket roligt med SSJ-support också under helgen.

Tyvärr blir detta mitt enda tävlade i år då jag är bortrest under den kvarvarande finalen på Falkenberg. Synd eftersom det är en favoritbana och att bilen nu visat sig gå riktigt j-a bra. Men, men, bara att se framåt och se till att få en full säsong nästa år.

/Joakim Glaés

Resultat race 1 - Std/GTS -65 över 1300cc
1 Joakim Glaés

7 P-G Johansson

Resultat race 2 - Std/GTS -65 över 1300cc
1 Johan Solman
2 Anders Schildt
3 Joakim Glaés
5 P-G Johansson