RING KNUTSTORP
1974

Text och Foto: Göran Larsson

DET VAR I BACKEN UTMED LÅNGA RAKAN PÅ KNUTSTORP DET HELA TOG FART. TV:s och tidningars bilder och nyhetsinslag från racerbanor runt om i världen förverkligades på den skånska banan och blev till plåt, vibrationer och ljud. Den inhemska racingscenen var väl knappast exeptionell, huvudnumret var oftast en specialstandardklass dominerad av Bo "Emma" Emanuelsson, Lennart Hall, Bo Brasta och Bo Ridström. En annan kallad "turistvagnar" vilken nästan bara bestod av porschar. Det var Volvocupen och naturligtvis formelklasserna 3, ford och Vee.

m
 
m
 
m
Björn Waldegård
 
Flaggorna vajar för sjuttiotalet
 
Åke "Bryggarn" Andersson

Den nya flugan rallycross hade introducerats. 1973 var året dåPorsches Carrera RS debuterades på banorna och skapade lust och längtan. Det kunde ha varit bra så, de vita bilarna med den lilla ankstjärten och de utbyggda hjulhusen var fantastiska i sig. Men så kom 1974...

Till starten av säsongen kom Bengt Ekberg, Kurt Simonsson och Jan Lundgårdh i porschar uppdaterade i senaste RSR-skrud. Vackrast var Lundgårdhs blå-röd-vita och aldrig hade det funnits eller skulle det finnas en vackrare bil. För inte överträffas de känslor man drabbas av i sin tidiga ungdom. Då idoler blir gudalika och favoritbilarna bränner sig fast i sinnet som en för länge exponerad bild på en dataskärm. Jag minns hur hur vacker jag tyckte lackering och färgkombination var och att svartlackeringen av strålkastarglasen gjorde sig ypperligt mot bilens vita. Idag tänker jag måhända lite annorlunda objektivt sett (men fan vet). Bilen förstärkte min dröm att jag en dag skulle äga en 911 och då jag fem år senare skaffade mig körkort så provkörde jag en 912:a. Men det blev den MGB GT jag fortfarande kör. Men aldrig kommer skönheten i en Porsche 911 Carrera av 1974 års RSR-version att kunna överträffas. Likt drömmen om kvinnan man aldrig fick.

I formel 3 gjorde samtidigt en man vid Gunnar Nilsson sin första start i klassen och blev tvåa.

Det var alltså 1974 och inledningen på några omvälvande år. Det var polisonger och utsvängda jeans, mellanölsdebut och en trimmad Dakota. Till Anderstorp kom den stora världen och hälsade på under några år. Allt var märkvärdigare och större än det någonsin kommer att bli.