Ring Knutstorp i juni


Siouxer

Som Bob Cratchit säger till sin kära hustru i Dickens-romanen, sedan han avsmakat det årets julpudding:

"A triumph. Yet another triumph my Dear."

Och så var det när vi firade den 27 o 28 juni nere i Skåne och Knutstorp. Vi åkte med sommaren och solen, vi övernattade i dess i grönska och aftondis. Vi intog banan i dess hetta och vi reste hemåt i dess ljuva eftertanke. Väl hemma i Jönköping regnade det. Precis så var det.


Det var avfärd ...
... och framkomst:
"Ja Mamma, vi har sittriktiga stolar med oss."
De vanliga diskussionerna om krukväxters väl och ve, över en öl, grabbar emellan.

Vi var fem bilar och sex chaufförer som lämnade Jönköping vid fyratiden på fredagen från icke namngiven bensinstation. Sedan var det tjugo mil E4:a. Med tanke på bilarna var det som Svarttorpasonen uttryckte det: "Fem tysta män med händerna på ratten och ögonen pendlande mellan vägbana, tempmätare och oljetryck." Sedan fem skånska mil mellan Åsljunga och Kågeröd på vägar Gud måste haft ett finger med vid skapandet utav - och Vi såg att det var gott. Och i samma stund vi svängde in mot depåområdet norrifrån kom Loftis med sin Elanlastade Merca från andra hållet.


AftonbilarOch vi slogo läger vid banan, skapade elden med våra tomma händer, tillverkade spettet av björkgrenen, grillade korven och köttet, drack de där ölen och rökte väl cigaretten. Vi var indianer men vi ljög som blekansikten. Vår totem var vevstaken, kolven och dess smörjning. Och runt omkring oss lade sig den sommarskånska skymningen och kvällsdiset föddes ur det fuktiga gräset och älvorna dansade i dess slöjor. Tofsvipor gnällde och rådjuren skällde på avstånd. Det var afton, den första dagen.

Precis så var det.

Och Johan snarkade.Och så finns det dom som påstår att jag inte kan fota!!!

 

Och det var morgon, den andra Dagen.

Sol, brutet franskbröd med räkost på tub och halvljummet kaffe. Så var morgonen. Johan hade slutat snarka och rådjur och älvor var borta. Däremot började mängder med sportbilar strömma in i bandepån. Skulle jag våga dra till med 80 bilar på plats allt som allt? Jag gör det. 80. Dessa 80 delade Birger, som ansvarade för dagen, in i fyra klasser där klass 1 skulle innehålla de snabbaste ekipagen osv i fallande skala. Detta fungerade utmärkt för de flesta. Vissa måste dock ha missuppfattat detta alldeles och for fram som furier även i den långsammaste klassen. En kommentar från en av dessa var att "det är nyttigt för folk att lära sig använda backspeglarna". Regler och förhållningssätt uppfunna lite efterhand med andra ord. Vad är egentligen meningen med klassindelning? Konstigt.

Men sedan gasades det mycket och incidenfritt och glatt.

   
Inbördes beundran?

 
Giuvlig Giuletta
Eeros nya Toyota inför start
 

Kvinna i Seven
Fredrik inför start
... och Hajas på väg ut


 

 
Niclas med Alfan på bana för första gången
Absorbation på gränsen till total uppslukning. Galningar!

Från SSJ var vi 14 som gasade. Det var herrskapen Glaes och Sandberg som tillbringade natten på hotell i Hbg liksom Rådlund fast på sin kant. Förbannade nät att själa fokuseringen på kortet Johan men det kommer några fler kort om jag får ordning på Kurts överexponerade försök. Och Eero körde Toyota för första gången. Lars var kommen från Halmstad med sin Ferrari och Fredrik anslöt liksom Peter, mannen med mängder av Porschar på lager. Herr Malm med sin stora Corvette. Och hela tiden gick Kurt och suktade efter en bil. För vissa av oss kanske det inte gick så fort, men det gjorde det med förtjusning. Johan var dock snabbare än nånsin och Loftis till en början missnöjd med för mycket grepp i sina däck och lade en lapp med "Till salu" i bakrutan på sin gula Elan. Sedan han bytt till orginalgummits 145-bredd var leendet desto större. Dock låg lappen i rutan kvar.

 

Vissa av grabbarna tyckte att en persons två bensinstationsmissöden borde finnas med i reportaget. Själv är jag av en annan åsikt - det finns helt enkelt inget intresse för dylika missöden. Vad som kan vara värt att i notera i samband med detta dock är att bensinstation 1 kan undvikas. Inga leende där inte. Placerad inom Jönköpings stadsgräns. Den andra däremot fanns söder om gränsen och vad gäller de två vackra kvinnorna på Bilisten-macken i Ljungbyhed och deras chef finns bara lovord att utbringa. "Rätt skall vara rätt" kommenterades incidenten på ljuvligaste dialekt, och gav därmed den där personen rätt. En bensinstation att tanka vid under genomfart. Skåningar i allmänhet och skånskor i synnerhet är det nåt alldeles extra med. Ja hela landskapet bjöd på mycken glädje denna helg den 27 o 28 juni.

Ja, precis så var det.

Sedan följde vi de där enstående skånevägarna genom bokskogsgrönskan och for hem.

 

"Tonight, tonight the highway´s bright
Out of our way mister you best keep
´Cause summer´s here and the time is right
For racin´ in the street"Bruce Springsteen det där sista