BESÖK PÅ RACINGHÖJDERNA

 

RACINGENS HJÄRTA STAVAS KARTING. Då vi avslutar vårt besök på Jönköpings kartingklubb och Axamo jagar f.d världsmästare Peter Rydell f.d SSJ:are Magnus Romsö i ursinnigt tempo på banan. Då är det lätt att föreställa sig att den ultimata racingupplevelsen mycket väl är där och då.

Vi har i den vackra septemberkvällen tagit oss upp till höjderna och Axamo ring som legat där sedan 1970. En vacker slinga som dock är några meter för kort för att husera SM-tävlingar. Dock körs mycket annat, bl.a. Sydsvenska kartingseriens sista race den 19-20 september. Kartingklubbens ordförande heter Peter Ström och är naturligtvis själv gammal kartingförare, körde samtidigt med Niclas Jönsson bland andra. Till klubbhusets ovanvåning har han tagit oss och berättar om glädje, svårigheter och tekniska detaljer och regler för en intresserad skara SSJ:are. De talas förutsättningar och ljudproblem. Alla kartar är ännu tvåtaktar och tjuter därmed vackert men högt. Det diskuteras elmotorer. Att lära närvarande hundar att sitta är inte lätt, ty de är lite till åren komna. Så är det ock med förbränningsmotorer contra eldrift när det gäller känsla för de flesta av oss.Vårt besök är uppskattat och som motor- och racingvänner bör all form av samarbete uppmuntras. Vi är välkomna på alla sätt, som publik eller till hjälp. Välj vilket alternativ ni känner för den 19-20 september. Stora startfält i de flesta klasser utlovas.

Vi äter rostbiffsmackor och vi äter köttbyllsditon. Tack Adriano. Därpå går vi ut i den påtagande skymningen och imponeras av unga som äldre som far runt banan. Föräldrar lyfter och mekar.

Det var riktigt ljus då vi kom, nu är det värre för de som icke har funktionerande strålkastare. För MG:s är det inte så noga med sånt. Så i lä bakom min bredare kollega drar vi i smyg och fort oss hem till det ide bara sådana har sitt tillträde. Som två raska grävlingar.

Göran

 

 

 

 

Jaha, det är här du hålls nu.
 

 

 

 

Magnus Ramsö
Lotus kart - det visste ni inte!