UTFLYKT TILL SKÅNE

En helg i oktober kan man bege sig söderut. Inte lika långt som fågelsträcken vanligtvis söker sig, men åtminstone till Skåne. Då man en gång är sprungen från detta landskap kräver kroppen ett återseende då och då. Det mår man bra av. Men sjunger då hjulen på den SAAB som forslar en dit? Givetvis icke. En SAAB 9000´s hjul sjunger aldrig. Så inte nu. Vill man ackompanjeras av något på resan får man se till att sjunga själv. Medresenärerna sjunger icke. De vill handla tyg i Värnamo. Gubevars.

Det är aningens blött denna fredagseftermiddag och då man kommit till Strömsnäsbruk är E4:ans sträckning ny. Visste ni det? Den är där numera vackert kurvig. Satt man i en Porsche Carrera GT och eventuellt kände för att skrämma upp bilen sin i en 330 knutar hade de där kurvorna nog känts. Inte så i en SAAB 9000. Antagligen inte ens om man tryckt fullt i en MGB. Men det skall jag låta vara osagt.

I Markaryd lämnar man E4:an. Man är nämligen på väg åt ett håll man inte är riktigt van vid vad gäller Skåne. Man ämnar sig åt snapphane-byggder. Väl där, i det lilla lilla samhället, äter man kyckling och umgås. Men man dricker ingen alkohol att tala om. Det kan man sakna. Så "man", som nu kommer att ersättas av "jag", framkommer alldeles nykter till Lund och koncert- och nöjesstället Olympen och kvällens föreställning av Hipp Hipp. Ja de där skåningarna som haft TV-serie med samma namn, Tiffany, Itzhak och brandsoldat Kajan och som där förehaft engelskekurs. Vehl-kawmnah signalerar skyltarna. Nu passar jag på att dricka några öl. Ja Jonna också. Man gör så då det är fredagafton. Därom skall man inte smussla. I baren ser jag lite celebriteter. Christoffer Barnekow, kulturjournalisten glider förbi i bakåtkammat och fladdrande långrock. Vi hälsar inte.

Föreställningen, i motsats till drycken, är ganska dålig. Måhända är jag ensam om min åsikt, jag vet inte. I pausen går jag och dricker en öl. Ja Jonna också. Detta för att eventuellt förhöja upplevelsen av lustigheterna på scen. I baren möter jag denna gång den gamla fotbollshjälten Ronnie Hellström. Målvakten. Jag plockar fram en trasa och vi lirar lite boll. Av två tomma ölburkar gör jag ett mål där han får ställa sig, vid sidan om baren. Sedan har vi straffsparkstävling. Jag vinner med 5 - 2. Hans mustacher slokar en aning. Tillbaka till föreställningen sedan, som nu gått från "ganska dålig" till riktigt usel. Jag går ut och dricker en öl. Ja Jonna också. Ölen behåller däremot sin kvalité. Det gör dom nästan alltid. Vi lämnar Lund och vänder åter till det lilla lilla samhället, aftonen går över i natt och i Skåne råder en blåst som under den ingågna natten tar tag och skakar om det gamla trähus vi bor i. Man bör, om man nu inte gör det konstant, ta sig några nätter om året och bo i gamla trähus. Man bör bli omskakad tillsammans med huset, likt en oliv i en Dry Martini. Det är bra för matsmältning, hybris och potens. Misstänker jag.

Lördagsmorgonen är sedan skånsk. Vad det nu innebär. Och förmiddagen blir bilrik och racinghistorisk. Bosse tar med mig till ett garage av stort snitt med mycket bil innuti och utanför. En del i förfall och av ringa intresse men andra under uppbyggnad och fulla av attraktion. Som den gula Lolan, som uppenbarar sig likt en het, men för en tid bortglömd blondin, på en balkong vänd mot äventyret. Med ett löfte om förlustelse och vild lek i blicken. Som det eller som en hungrig gul kattjävel väntande på mat. Med denna bil gjorde ägaren Ulf sin första start i RHK´s avslutningstävling på Mantorp i samband med vårt höstrally.

Bilen går i den för året nya klassen för historiska sportvagnsprototyper. I år har den helt dominerats av Sports 2000-vagnar likt Ulfs Lola, men till nästa år finns det förhoppningar att en och annan bil av större och hårigare dignitet kommer att uppenbara sig. Bl.a lär Peter "Pekka Corvette" Nyström dyka upp med grov CanAm-bil a´la Widenborg. Det kan bli något att njuta av. Något att hisna inför. Ulfs lilla Lola är ordentligt genomgången och renoverad, bl.a är karossens alla nitar utbytta, detta för att återskapa bilens forna stabilitet. De historiska vagnar lider ofta av detta, då årens slitage tänjt upp fästenas hål och minskar därmed bilens vridstyvhet.

Jag kryper ner i sittbrunnen och förlorar mig i kompromisslöshet och racerdrömmar. Med blicken precis ovanför sittbrunnskanten, händerna om den lilla ratten, växelspaken ett litet centimetersfall ner från ratten och kroppen fastlåst i stolen är det lätt att i tanken förvandlas till racerförare av hög dignitet. Ja högsta. Jag vrider blicken någon centimeter åt höger och ser i backspegeln en Chrysler Viperjävel kränga och tappa mark. I den vänstra spegeln, med det underbara stödet ser jag en Porsche damma av banan i sin hopplösa jakt på engelskt. Jävlar med banrekord som skulle sättas. Det tror ni väl? Lika väl som man bör bo i det där levande trähuset, bör man låsas fast i en racersportvagn, konstruerad för racing och inget annat. Och sitta ett slag. Även där skall man transformeras.


Anson
Bredvid Lolan står en annan intressant bil. En Anson Formel 3:a från tidigt 80-tal då ground effect -bilarna härskade i formel 1-världen och gav dem ett karakteristiskt utseende med föraren placerad väldigt långt fram.

Bakom märket Anson låg F1-konstruktören Gary Anderson som jobbat bl.a för Jaguar och Jordan. Men han byggde sig alltså även formel 3:or i eget namn och Ulfs bil har det där speciella utseendet med den framflyttade sittbrunnen vilket gör den till en extra intressant särling i formel 3-världen.

Ulf tänker köra med SuperVee-motor och hoppas på att den skall vara klar nästa säsong. Det tycks förövrigt vara ett flertal intressanta bilar på väg ut till nästa år, både formel 3:or och formel 2:or.

1984 kördes Ulfs bil av Slim Borgudd.

Under upphissad Amazon kombi kommer man vidare till annan avdelning och nästa sportvagn. En Nemisis, även det en RS-vagn men tillhörande den nutida klassen och går alltså t.ex tillsammans med Radicalbilarna. Bilen har tidigare körts av Mikael Nordlander som jag minns från Formel Ford i slutet på 70-talet, men allra senast av Jörgen Granath. Den ljuvliga konstruktionen är försedd med moderat trimmad Vauxhall-motornn240nhk. Det lär bli växelbruk nästa säsong för Ulf.

Det framkommer att både Bosse och Ulf har en bakgrund som mekaniker åt Jan Lundgårdh en gång i tiden. Otroligt. Min gamle idol. De var med och byggde en Grupp C-bil åt honom, försedd med 1,4 liters Porschemotor med dubbelturbo. Men nya regler gjorde att projektet fick avblåsas. Numera har han lämnat landet. Lundgårdh.

Utanför byggnaden står det gott om objekt. Ömsom i skick och ömsom i förfall. Där står bl.a denna customiserade VW 1500-pickup med breda, breda baksvålar vilket kanske inte riktigt syns på bilden. Inuti är plyschklädseln är rikligt tilltagen. Så som hottade bilar skulle inredas på 70- och 80-tal. Då det begav sig var bilen försedd med en Ford V6:a och figurerade ofta i bilmedia och skördade priser på utställningar runt om i landet.

Nu hukar den sargad i blåsten.
Sedan iväg till nästa ställe. Genom gyllene bokskog, förbi gårdar i skönhet. Vi är på väg till Bosses svärfamilj. Det skall bjudas på mat. Möer mad, goer mad och mad i rättan tid är en skånsk devis som känns lockande just nu. Det är det vi behöver. Det visar sig att svärmodern är från Västergötland. Där rök den devisen. Hon är uppväxt i närheten av varggropen i Gällstad.


Svärfamiljen

Gustaf, svärbrodern, skruvar Fiat 124:a. En sällan sedd bil nuförtiden. Därför blir de som är kvar allt skönare. Orginalmotorn till bilen är renoverad men skall få vila och ge plats åt en Lancia Delta-dito på drygt 200 hästar. Jojo.

En gång forslades jag runt i den Fiat 1300
ni ser nertill. Det är längesedan nu och har inget med denna artikel att göra. Men den var vacker och vi levde våra liv i Skåne.
Där står även en liten Abarth, renskrapad och med breddade framskärmar.

Gustaf håller upp racingfronten till den Abarthen som görs i ordning för historisk racing.

Nertill: Bakom Abarth-nosen står en fabriksny bottenplatta till den VW 1500:a som står utanför garaget. Och bilen denna platta står lutad mot är en med historia, det är nämligen en rally-Celica rattad på sjuttiotalet av numera före detta Formel 1-stallchefen för Toyota Ove "Påven Andersson.

VW 1500:an som står uppallad utanför är planerad för historiskt rallykörande. Det är fadern i familjen som är tänkt som chaufför. Långsiktig planering.

Inne i huset är det så vedeldat varmt och gott som det av nöden, och glädjen, kan bli i ett trähus på den skånska landsbygden en lördag i oktober. Där serverar Yvonne all den där maten det skånska ordstävet talade om. Hon må va hur västgötsk som helst. Mat kan hon laga. Hunden är stor som en kalv och borde falla ner i en västgötsk varggrop. Systern är liten. Den ena. Den andra är på besök och den tredje är Bosses. Den fjärde vill spela in film. Så är det, men vi måste bege oss vidare, på jakt efter mer bilar.


Så vi tar oss till nästa ställe, det sista för dagen. För att se några formel ford, en formel SuperVee, en turbomatad Lotus Elise och en liten Lady Cup-Abarth. Och det är denna lilla goding som överraskande stjäl uppmärksamheten i det stall vi befinner oss i. Skönt renoverad, med underbar lack och Abarthmärke över hela taket och i skrift på sidan. Ni skulle se den, för ljuvligare liten bil må man leta efter. Som en italiensk liten bakelse. I grädde.
Med en Espresso till
Märkligt Cortina Lotus-lik är den i nosen.
Här sitter föresten Bosse. I brodern Olas Veemax.

Så går en helg i Skåneland. Full av bilar, blåst, humorshower, lite öl och svordomsfyllda lärarstudenter. Ganska lugnt med andra ord. Men en gång i tiden gick det vilt till här i krokarna. Det slogs och bråkades. Snapphanarna önskade ingen svensk överhöghet och kämpade emot den svenska militären i slutet på 1600-talet. Di svenske lyckades dock kväsa dom till slut. De tillfångatog och de dömde till döden. Sedan fick de dömda spela tärning om vem av dem som skulle dö och vem som skulle undslippa. Av tio dömda avrättades en. Den siste av dessa olyckliga tärningsspelare hängdes i eken på fotot här nedan. Det visste ni inte.