Utan gränser,
hämningar
och
respekt

Norrahammar 15/12 -08

 

Det är som i den där Lindeman-sketchen där Hasse försöker beskriva för Tage hur små molekyler egentligen är, och han mäter upp en imaginär låda på ca två gånger tre meter och förklarar "att om man fyller den där lådan med molekyler, så att den är så proppfull att det inte går i en enda molekyl till.... så går där ändå
i en molekyl! Så jävla små är dom."

Och så är det med norrahammarpågarna - fast tvärtom. Om man skaffar sig en motor, av vilket slag som helst, förgyller den med det vassaste av kammar, förgasare, insprutning, turbo och gud vet vad så att den spränger alla ramar för effektsiffror och vridmomentkurvor, så... ja, ni förstår. Nog fan kramar de ut en näve hästar till, tvingar ut ett ännu högre vridmoment. Det är sagt innan men det kan sägas igen: De är inte kloka de där norrahamrarna.

Som alltid då det är träff i Norrahammargaraget så är uppslutningen stor. Väldigt stor. Mest för att förväntan är stor över vad gossarna hittat på sen senast. Många hade hört talas om Tommys senaste inköp och var nyfikna över denna och vad Tommy tänkt sig med sin ex-Kenneth Hansen Citroen-rallycrossare. Någon suktade måhända ett ögonblick efter glögg. Därför hade Ande(r)s slagit på stort och inhandlat två (2) flaskor till fyrtio besökare! Det är inte utan anledning han innehar kassörskapet i sällskapet.

Vad fick dessa se då? Ja allt kan inte återges, delvis för att den kamera som fungerat så förtjänstfullt under längre tid vägrade förhålla sig vänligt till vidvinkelobjektivet. Att vända runt med teleditot i ett garage medför fara och svåröverskådliga perspektiv.

Tommy har alltså inhandlat en av Kenneth Hansens f.d. rallycross-citroener. Bilen är inte fullständig, motor och drivlina ingick inte. Om detta var Tommys önskan vet jag inte, men förmodligen. Tommy har egen motor. Citroenen håller på att förses med rak turbomatad BMW M5-sexa på 3,6 liter och 1000 hk och 1000 newton. 1100 kilo tänker Tommy att den kommer att väga, gatureggad och klar. Sekventiell låda är tanken. Sommarn 2010 är det tänkt att han skall släppa lös besten. Fiat Uno:n hans står lugn och klar inför våren. Ni har säkert sett den och imponerats men har jag börjat slänga ut effektsiffror så gör jag det för den lille italienaren ock: 350 hk och 480 newtonmeter i vrid. Det är inte konstigt att den lille krabaten aldrig slutar spinna.

Johan håller fast vid sin Nissan Sunny GTiR, där R:et innebär turbo och 4-hjulsdrift som plus på den vanliga GTi:n. Bilen har ju Stig Blomqvist-historia och genomgår, med norrahammarmått mätt, en mild uppgradering. Orginalmotorns 220 hästar har fördubblats och en ny växellåda av dogbox är på väg in. Johan försökte förklara och visa skillnaden på orginalets synkringsförsedda och denna brutalare variant där växlarna slås och huggs med minimala tids- och effektförluster. Men ni vet kanske? Det var väl till höstslalomen du skulle bli färdig Johan?

Fredrik har ju sin vansinnes-BMW, nu grövre än någonsin. Ni vet den där volvofrustande kolfibermarinerade saken på nu 500 hk och 700 newton. Nu rullar den på svarta rondellfälgar på 10x18 bak och 8,5x18 fram. Mest häpnadsväckande kanske: färdigutvecklad! En anledningen till detta är väl att Tommys Citroen inte givit Fredrik någon ro så ett nytt bygge införskaffats: en Chevrolet Camaro 67:a som snart skall ta BMW:ns plats i utvecklingsverkstan.
-Hur har du tänkt dig den då?
-Rörram, 4-hjulsdrift, gärna 4-ventils V8:a. Gärna japanskt.
Säger han. Och man blir inte förvånad.

Alla dessa bilar förtjänar mer, jag är medveten om det, och vi kom överens om ordentligare reportage om varje bil framåt vårkanten. Fredrik är inte heller så nöjd med att folk tror att hans BMW fortfarande är den klena vagn som den var då vi reportagerade om den på Sidan.

Grabbarna har ju inte varit så synliga i år, främsta anledningen till det är den norska klubben Gatebil som har ett regelssytem som lättare svalt norrahamrarnas bilar. Men det är bra organisation och kul försäkrar de. Många svenskar är med på dessa träffar.

Ja det var den aftonen det, många tappade hakor och gapande munnar och gillande nickar. Och vi avslutar väl med det där med att spränga gränser. När jag frågar Fredrik vilken effekt han tänkt sig för Camaron, svarar han: "Ja mer än Tommy i alla fall"!

  Visst Ande(r)s for omedelbart iväg efter mer glögg. Sedan blev det en stund med Bosse Gas för att försöka reda ut det mysterium som   heter mobiltelefoner