Kreativitet
Eifelrennen 26 -28 sept 2008

Visst har Formel 1 blivit bättre och intressantare de senaste säsongerna. The mother of all motorsports har den plats den skall ha. Jämförelsevis är Indycar, STCC och rally-VM skit. Formel 1 är essensen av det vassaste av allt. Det sublima.

Dock kan man sakna den tiden då regelsystemet var aningens friare. Då kreativiteten syntes på annat vis än varvtider och nya små märkliga vingar utmed bilarnas karossidor. Då man slängde på ett extra hjulpar, en fläkt i röven eller skapade dubbla chassin för att kapa tiondelar och sekunder. Då det inte bara var huvudsponsorns kulör som gjorde att man kunde skilja den ena bilen från den andra. Då slipstreaming fortfarande var en reell omkörningsmöjlighet.

Låt oss hoppas på de nya reglerna, som trots att de ytterligare begränsar kreativiteten och innebär standardiserade vingar, ändå gör denna omkörningsteknik möjlig igen. Låt de sena inbromsningarnas tid komma åter. Och låt oss också hoppas på nya miljövänliga motorer, på det att F1 blir till gagn och nytta för varje levande form på planeten. Låt oss hoppas.

På Nürburgring var bilarna av sjuttio- och åttiotalsstuk. Klassen högre och intensivare än Anderstorps tävling i somras.

___________________________________________________________________________________________

Nästa del
avslutar Eifeläventyret med vimmel, atmosfär och annat.

 


Tyrrell P34-5
Så fullständigt fantastisk.Lotus 88 B-2
Colin Chapmans sista genidragl? Den första kolfiberbilen och försedd med dubbla chassin för att komma runt de nya regler som skapats till 1981 års säsong för att förhindra groundeffectbilarna. Bilen dök upp till det årets första race, men förbjöds. Det fick till följd att Chapman bojkottade San Marinos GP. Chapman menade att "the rule-makers, with their lack of vision, were destroying what was meant to be the pinnacle of motorsport." *

Visst låg där en del i det. Synd på så rar ärta.

* Citatet plockat från www.f1technical.net


March 761
Williams FW06-4

 


Lotus 87B

 

 


Lotus 87B-3

 

 

 


Williams FW08-3

 

 

 

 


Wolf WR1. Så vacker. Den enda bil som vunnit sitt jungfrulopp.

 


Lotus 77


Tyrrell 002

 


McLaren M23-6

 


McLaren M19

 

 


Han körde en ex-Denny Hulme-McLaren men bar en hjälm i Peter Revsons färger.

 

Del 4 - Formel 1