DET VAR EN GÅNG ...

KVÄLLSPOSTENS
newsrace 1978


Text och Foto: Göran Larsson

Minns ni vädret den 6:e augusti 1978? Antagligen inte. Men tittar man på bilderna tycks det inte som om sommaren i trakterna kring Kågeröd var överdrivet varm. Minns ni vad ni gjorde månaden senare, den där söndagen med kraschen på Monza. Det är troligare. Det är lätt att återkalla känslan av tyget i soffan man satt. Väntan efteråt, eftermiddagen utanför fönstret. Förtröstan och tron på att det nog ändå gått hyggligt för Ronnie. Att den oro som fanns gällde Vittorio Brambilla och den skada han fick samtidigt. Hade utvecklingen sedan inte tagit den vändning den gjorde den 11:e hade man nog inte kommit ihåg något speciellt från den där dagen. Hade inte det olyckliga skett hade man inte betraktat dessa bilder på det sätt man nu gör. Nu ser man på dem och tänker att det är en månaden före kraschen. En månad, och Ronnie är tillbaka i Sverige som en vinnare igen, en världsstjärna som hemligt skrivit nytt kontrakt med McLaren inför nästa års säsong i formel 1.

Som så ofta till Newsracet hade arrangörerna bjudit in något stort dragplåster, i år som ofta, Ronnie. För att matcha honom har även Bo "Emma" Emanuelsson på plats med sin VM-bil.
Ronnies är en ren fabriksbil och Emmas en av BMW tillhandahållen. De kör här utom tävlan. På träning är Ronnie snabbast före "Emma
" och med Jan Lundgårdh trea i sin Porsche 935. och snabbast bland de fåtaliga nationella förarna.

Olika lösningar på det där med bakvinge. Ronnie tar det lugnt på räcket i bakgrunden. Snack BMW-åkare emellan. Den klassiska hjälmen på taket.
______________________________________________

Så är det dags. På med hjälm, säkerhetsbälte och en slutlig check med mekaniker innan start. Den sista på svensk mark.


Det var vanligt förr att F1-förarna kombinerade sitt huvudsakliga åtagande med andra styrningar i sportvagns- och standardbilsklasser. 1978 kör Ronnie för BMW i standardvagns-VM tillsammans med Hans-Joachim Stück Jr, då ofta i en turbo-laddad version för att matcha porscharna i stora klassen. Här på Knutstorp är bilen dock i samma utförande som Emmas. Även "Emma" kör annars bara i EM och VM med sin bil, då tillsammans med bl.a. Anders Olofsson.

Men nu är det alltså Sverige och Knutstorp och de bägge BMW:na delar första startled, och då starten går skjuter de snabbt iväg från det övriga fältet. Tyvärr tvingas Ronnie i depå redan efter ett varv med växellådsproblem, men han kommer ut igen strax innan "Emma" åter passerar och hinner i alla fall visa för den svenska publiken vilken enastående förare han är, tills en vevaxel slår hål i blocket och bilen tar fyr. Nu vinner "Emma" med en halvminut före Jan Lundgårdh och resten av de nationella bilarna.

Det är längesedan nu, men jag minns hur potent de tjöt de där BMW-vagnarna, ursinnigt och världsvant, och hur brutalt Ronnie behandlade bilen på banans kurviga baksida - 300 hästar bayersk energi i händerna på världens snabbaste förare.


EFTERÅT:

Årets slutlige Svenske Mästare Leif Nilsson
kom inte till start. 236 hästars Escort ville inte
Lundgårdhs Porsche
Emmas BMW - så vacker i de svenska färgerna. Och ...

... Ronnie lägger hjälm och handskar på taket. Så en sista, suddig blick .... och han är borta.