Årets första klubbträff
Räddningsverket Rosenlund.
Text o foto: Kjell Adelsund


Egert ställde villigt upp som demonstratör, något som kan ha påverkan på hans framtida hälsa
och välbefinnande. Björn hade nyligen haft krage i skarpt läge efter bryskt möte med älg.

Ett femtontal av SSJ's medlemmar infann sig denna mörka vinterkväll på Räddningsverket i Jönköping för att lära mer om dess funktion i samhället. Värd för mötet var den snabbåkande brandmannen Lars-Erik Malm, känd som vrålsnabb Corvette-förare på SSJ's banmöten. Kvällen till ära avstod han sin placering som förare av bil 1, för att kunna ta väl hand om sina klubbkamrater.

Gänget i hallen väntar in några eftersläntrare.

Besöket började med att Jan''Bergan'' Bergstrand från Ambulanstjänst körde en snabbversion av utbildning i att ta hand om skadade vid en olycksplats innan ambulans är på plats.

Åtgärderna de första minuterna efter olyckan kan vara mycket avgörande för de skadade. Nyckelord : Livsfarligt läge-Andning Blödning Chock. För andning: Se,Känna, Lyssna. Hjärt och lungräddning: Pulsen. Två fingrar på halsen eller i ljumsken (företrädesvis på damer). 2 inblåsningar, 15 hjärtkompressioner med handflatan 2 fingrar upp från bröstbensvinkeln. Oerhört viktig kunskap. Blödning: Kapillär, ven, artär - stoppa Skadechock / Psykisk chock: Värme och lugn Aldrig mat och dryck till skadad person

Lars-Erik berättade hur det är att vara brandman/rökdykare och förevisade lokaler och brandbilarna och deras utrustning. De klippverktyg som används för att frigöra fastklämda/instängda personer vid trafikolyckor kan troligen även med fördel användas till att snabbt förvandla en sedan till en cabriolet eller speedster.
Detaljerad genomgång av den mycket omfattande utrustning Ambulansen medför.Klubbens drömbil

Träffen avslutades med mingel och fika.

Stort tack till Lars-Erik för ett välarrangerat besök med hög nyttoeffekt. Hoppas bara att vi slipper använda kunskaperna.

 

Häromdagen inträffade en liten incident som herr ordförande önskar varna för:

Att köra omkring med en sådan här ’skylt’ kostar 400 SEK i böter.
Likställs av ordningsmakten med att: Fordon brukats utan reg.skylt.

Det var ju bra tyckte vi andra, så att den nya skylten kanske kan hamna rakt och snyggt.