Lotus Modsport Europa
2002

Bosse på Mantorp 2002

________

Jag besöker Bosse den dag då den ryska brandröken sveper in över stan och framkallar oro och brandkårsutryckningar i Jönköping.
"Är det verkligen möjligt, .... så långt ifrån?" Men det är det tydligen. Solen kämpar med den där långväga slöjan av föroreningar och aska och nästgårds till Bosse har överklass-ungdomarna fyllefest. Jaja, det är som det är denna märkliga sommar som nu borde krängt över i höst.

Lotus var det ja...... Europa, i modsportsklassen, den vilda den vansinniga, den räjsiga. Klassen utan förbehåll och moral, the opposite to STCC och bara det är ju något att lovsjunga. I Herrens höjd. Klassen som får alldeles för lite uppmärksamhet, klassen där motorer sprängs by the minute. Där innovatörerna håller till. Klassen för de vilda och vackra. För med bilar som MGB, Midget och Porsche 911, 944 o Boxster, Jaguar E-type, Lotus Exige och Europa, Ford GTD40 och Lola, BMW Z3 och AC cobra, Alfa och Indigo och SAAB Sonett, Piper, Scatto och Renault blir startfälten ett ymnighetshorn av skönhet, vulgaritet och uppfinningsrikedom. Och fort går det.

Bosse har alltså en Europa, gulrödflammig och låg som ett tappat rakblad. "Det här är en busbil, Göran". Inköpt för två år sedan i Stockholm, då den gick i modsport 3. Redan då körde Bosse två tävlingar med den vilket, faktiskt, resulterade i två vinster och ingen skjuten motor. Och det senare känns som en ovanlighet i herr Trims fall. Sedan började operation nerplock och ombyggnation.

Grunden i chassit är orginal, om än kapat efter motorn. Reglerna i Modsport är sådana att rena hembyggen, eller bilar som inte har orginalets chassi, klassas in i klass 1 även om de har en kg/hk-kofficient som skulle placera dem i klass 2 eller 3. I övrigt är det mesta fritt i modsport, bara siluetten överensstämmer med orginalbilen, i fall det nu finns ett orginal. Kenneth Nilssons Scatto-bygge är t.ex en egen skapelse. ABS och traction-control är också förbjudet. Men tillbaks till Bosses "bus-bil" som han återkommande kallar Lotusen. Motorn är en 2-liters från en Golf med insprutning som i nuvarande glada skick ger ca 220 hk. Denna är förbunden, (genom en kopplingskåpa från en Lola), med en Hewland-låda. Då motorn är försedd med torrsumpsmörjning har man kunnat placera den 2-3 dm lägre än orginalet, dessutom är den framflyttad 12 cm, allt för låg och central viktfördelning. Sedan är paketet fast monterat i chassit. Fram- och bakvagn är egenhändigt skapade, bägge med dubbla bärarmar infästa med uniballs. Krängningshämmarna är försedda med ställbara knivar rakt som hos Janne petterssons JPS. Till nästa säsong skall dessa knivar kunna justeras inifrån kupén. Från Öhlins kommer gastrycksdämparna, där man med gasen styr återgångshastighet och tröghet, vilket ni säkert redan visste. Bilen har bromsar från en F3000. Bak sitter de invid växellådan för att få så lite ofjädrad vikt som möjligt. För att justera bromseffekten fram/bak finns givetvis bromsvåg.

Bensintanken är placerad där passagerarsätet en gång suttit, inkapslad i plåt och med en volym under 25 liter är detta tillåtet då den därmed anses vara skild från kupén!


I vinter skall bilen kläs om, en ny bakdel är redan på plats i garaget, vilken har hjulhuskanter som följer orginalets linjer. Framdelen skall gjutas och en vinge är beställd. Denna nya kaross hoppas Bosse skall sänka bilens vikt från dagens 650 till 580 kg.

    13x11 bak, 13x9fram

Sedan skall den lackeras ungefär såhär:

"En sån här skulle du ha Göran, det är en riktig busbil"


Så här såg den ut 2003