Ett år i historien
Foto: Lennart Jarmyr

1971 slet den svenska fotomodellen Christina Lindberg upp blusen och visade brösten för mängder av fotografer vid filmfestivalen i Cannes. Vilhelm Moberg och Olof Palme råkade i gräl i en tv-debatt om den svenska regeringens eventuella flathet gentemot Sovjetunionen angående litteraturpristagaren Sergeij Solsejinitsyin. Kvällsöppet hette väl programmet och Gary Englund var programledare. Fälldin blev Centerns partiordförande och Louis Armstrong dör. FN:s generalsekreterare heter U Thant. Man handlar på varuhuset Tempo och på TV betittar man Familjen Ashton.

Den 12 maj inleds slaget om almarna i Stockholm och tre dagar senare går 150 raggare till angrepp mot de demonstranter som vill bevara träden och resultatet går att beskåda än idag: Träden står kvar och raggaruslingar och stadsplanerare förlorade. På tal om demonstrationer så samlades 20 000 bönder i Jönköping för demonstrationer mot regeringens jordbrukspolitik. USA invaderar Laos. De som föddes 1961 fyller 10 år och det har bara gått två år sedan Neil Armstrong tog det där berömda första steget. Börje Salming gjorde debut i Tre Kronor och mini-stellan Bengtsson tog hem VM-guld i pingis. Formel 1-loppen i Monaco och Monza TV-sänds och Ronnie blir tvåa i båda liksom totalt i VM. Det körs SAAB V4 och Kadett i rallyskogarna och Svenska rallyt heter KAK.

Och medan fröken Lindberg visade pattarna på den franska rivieran hölls Stockholms bilsalong i de Östermalmska salongerna.

 


Eagle för Indy, Mikkola och Palms Safari-Escort och Firebird. Eller?
Eventuellt har mannen i mitten ögonen för annat än bilar. Och visst har den jäveln en cigg i handen.


Picko Troberg och Bosse Ljungfeldts SM-segrande Camaro


Fyra övertäckta extraljus var en självklarhet 1971. Och var har de mattsvart-lackerade motorhuvarna tagit vägen?


Espada - Montreal och Mustang Mach II
Väl?


Tänk om du haft förmågan att förflytta dig i tid Rasmus.

 


Dessa VW-människor: En bubbla med samma lackering som
Martinistallets longheck-917 som ledde stort i början av 1970 års LeMans
Det var en gång en tid.

Tack Lennart