BLOD OCH ASFALT

Vårslalom, den aktivitet som vi genomfört flest gånger i Sällskapets historia. Från Intersports domäner i Taberg, via postens i samma område till Transabs i Råslätt. Vårslalomen där vi medelst bil, koner och klocka mäter tid med vilken vi konkurrerar. Om dessa företeelser säger wikipedia:

Ordet slalom kommer av norskans slalåm (av sla, ”sluttande” och låm, ”spår”, ”bana”).

Automobil, är latin och betyder "självgående". Förkortningen "bil" gjordes ursprungligen av den danska tidningen Politiken, 1902. Namnet har spjälkats upp så att det används till exempel: auto i Tyskland, mo i Frankrike och bil i Sverige.

Tid är ett fundamentalt begrepp i vår tillvaro som är svårt att definiera, och frågan om dess natur är något som har engagerat vetenskapsmän och filosofer i alla tider. Tiden uppfattas vanligtvis som en del av universums grundläggande struktur, en dimension i vilken händelser sker i sekvens. Liksom en sträcka anger avståndet mellan två platser i rummet, anger ett tidsintervall "avståndet" mellan två händelser i tiden, alternativt ett händelseförlopps varaktighet./.../ Ett speciellt tidsrelaterat begrepp är nuet vilket innefattar de positioner i tiden som ligger närmast den subjektiva observatören. De händelser som inträffar före nuet kallas det förflutna eller dåtiden, och det som inträffar efter nuet kallas framtiden. Notera att detta är subjektivt; relativitetsteorin har visat att något som befinner sig i framtiden för en person kan befinna sig i det förflutna för en annan.

 

Åter till lördagen:

Bosse 997 hade gått upp i ottan och åkt ut tidigt till banan och placerat ut koner runt industrifastigheten. Han är duktig Bo. Sedan fick han dock hjälp vid starten. Se med vilken rådighet jag håller i konan.

Vi hade lite nytt folk på plats. Igen. Roligt folk. Entusiaster med slitna jeans, vässade kammar och låga underreden. Victor i Manta, Ola och Simon i BMW, svart respektive röd. Välkomna! Och åter fick vi se norrahammrarna med sina vansinniga fordon. Fredriks BMW mer monsterlik och frustande än någonsin, och Tommy snabbare än skapelsen i skrikande blått. Grabbarna kör med etanol i tankarna. För miljön eller effekten? Jag väntar deras första eldrivna bilbygge med spänning. Nu vann Tommy och Fredrik bjöd på dagens uppvisning i form av kontrollerat bredåka med fart. Även om han var snabb lät han avslutningen bero, därav hans oplacering i resultattabellen. Men hulk-bmw:n spottade etanol och frustade kraft. När väl batteri och annat sitter som det skall.

Loftis hade separerat från Miatan och dök upp i röd BMW M3. Från -83, tror jag det var. "Jag kör med korta förhållanden", förklarade han. "Men många". Jojo vi har märkt det, sa vi, och så vips var han och Lutis iväg redan efter två åk, på väg mot Mantorp och bmw-träffen där. Jojo. De jobbar på samma ställe de där två. Rattar samma bilmärke (för tillfället) och kör fort som fan i slalom och på bana. Snålt runt konerna. Månne de har träningsläger på jobbet.

Det var den sextonde maj. Låt oss inte hymla med det. Därför lade bland annat jag ner vapnen, fattade likt en Karl-Bertil pennan och hjälpte Bosse vid starten och lät över fotograferandet till två fagra keruber sprungna från höglandet. Och solen sken. Alla bilder, med två mediokra undantag, har de tagit. Karin tyckte att det fula djävla raggarvraket i cadillacskrud, som tillhörde någon ur personalstyrkan på Itab, var: "...finast. Men det är kanske ingen rallybil?" sa hon och jag lovade att intet yppa. Erika föll mer elegant och åkte GT 3:a runt konerna. Tyvärr körde dock Bosse så fort (alternativt: yvigt och obalanserat) i slalomhänget, att Erika drabbades av en åksjuka som sitter i fortfarande. Därför får vi vänta med hennes bilder en stund till. Det kommer alltså mera. Båda tyckte annars mycket om "den röda lilla bubblan". Lasses 356:a. Och de uppskattade även de andra två sextiotalsdesignerna. Stort tack till er, ni skall på något vis bli belönade. Skulle någon vilja ha ett bildorginal så har de lämnat över dem till mig så det är bara att höra av sig. Men Gud förbjude - ni har aldrig velat ha några då jag fotat.


Det var sjutton bilar som körde. Några stod vackert parkerade vid sidan och några var helt enkelt inte på plats. Det var många motorsportsaktiviteter i krokarna denna dag. Men vi körde våra race, mätte vår tid, drack vårt kaffe och åt vår bulle.

Vinden slet i flaggorna, det sa jag va? Och denna vind bar med sig dofter av luftkylda motoravgaser från Habo. Peter höll sin årliga träff för tidiga 911:or och vi var några som drog dit efter avslutad slalom. Där var kulören sjuttiotalsk: pastell. Dit hade redan Klein och Dennis tagit sig. Och Lasse i den lilla bubblan. Kurtan var på plats med sin 912:a och drog blickarna till sig, oborstad och kurtsk. Bosse Gas kom i vit Cayenne och lotusjacka. Ja ni vet. Och där mötte jag ett ansikte från förr. En månskugga. Och då vred sig världen runt sin axel och skakade tillstånden lite lätt. Nutid hostade upp dåtid och de som påstår att all tid, dåtid så väl som framtid, existerar samtidigt med nuet fick rätt och maj var varm och slet i allt det vi är, och allt det vi är stampade i gräset och de lystna ormarna flydde.

Ja det var sådant det var lördagen den 16 maj. Det var änglar och demoner. Det var sol och lite vind.

 

 

Som ett reklamblad från sextiotal

 

Som ett reklamblad från helvetet

Fredriks monster-BMW. Enögd och ond.

 


Såna här är vi också

 


Inget ont om gamla porschar, men det är märkligt att detta var top of the pops på åttiotalet. Utvecklingen, säga vad man vill om den, går fort framåt. Fredrik kör dock sin bil med stor skicklighet. Ja vad skall man då inte säga om en gammal MGB? Jo kanske att de aldrig varit top of the pops
.

 

 

 

 

 

 

 

 

Som ett reklamblad för Norrlands guld

Tysta män runt ett motorrum. Då behövs inga ord.

 

Bayersk fyrklöver


 

 


 

 

 


Någorlunda nöjd Erika?

Så nu väntar vi lite på dina bilder Erika. Men - ingen brådska.