januari

Det är natt i Sverige. Solen känner inte klockan 16.00. Vintermössan är så långt nerdragen över landet att öronlapparna dinglar i jämnhöjd med Dardanellerna. Det är finanskris, det är krig. Julspriten är slut och man ställs inför var kvinnas och mans återkommande tillkortakommande. Hade det varit en pokerhand hade den varit dålig. Antagligen står en bränsleslang och läcker nånstans. Pass för helvete!

Dock är det inte så illa som par i ess och åttor. Det är en dålig hand.

Så låt oss se framåt. Vilka kort finns i leken? Vad synes bortom januaris mörkertäcke? Ett antal trevligheter natürlich. Som en galen, vild och attraktiv brun bomb exploderade nyheten om Petra Mede som Melodifestivalsprogramledare. Petra Mede är en linjeskön, stilig vagn från skiftet mellan 60- och 70-tal med jävla motor som tjuter och brinner upp med jämna mellanrum. En 3,5-liters sexa i 1000 cc-klassen. Som AC Cobran här nedan, med högt uppskurna hjulhus. Men ändå vilsegången. Det kan man se fram emot.

Man kan se fram emot ett årsmöte som lär fylla både en och annan.

Man kan skruva sig snabbare i vinterns garage inför kommande säsong. Man kan ställa in hjulvinklar och eventuellt förbättra aerodynamik och flås.

Man kan fila på var kvinnas och var mans tillkortakommande. Man kan montera grövre krängningshämmare och bättre lära känna hjärtats apex. Se till att man inte inleder svängen för tidigt. Man kan gena över kurbsen.

Och man kan planera inför kommande resor uti racingvärlden. Med anledning av detta presenteras här lite bilder från ett par av dessa alternativ. Vår ordförande Kjell har varit på Le Mans classic och Silverstone classic. I Frankrike befann sig Kjell bara under förpostfäktningarna. Men det räckte gott. Tänk sedan att se dessa giganter till bilar i liv, se deras strålkastare skicka ljuskäglor längs en svart Mulsanneraksträcka. Höra deras frustande nerväxlingar i mörker. Det ni. Det är något att se fram emot.

Och i morgon går solen ner två minuter närmre Ditt namn. 

la Sarthe

 


Alpine Reanault A220 1969. Så enastående vacker och okänd.

 


...och så var det ju fröken Mede.
Bild från svt.se