Dyra smällar på Knutstorp
3-5 juli 2009

Hujedamej vad varmt det var.

Joakim Glaés var ende registrerade SSJ:are som körde på SSM i år. Mats Svanberg var ju på plats med sin SID men det var Anders Lotsengård som körde och Bosse Johansson hade inte fått färdigt någon av sina lotusar för racet. Däremot fanns han på plats och ägnade sig åt tävling med andra fordon genom den ljusa sommarnatten.

Det var rekordantal i anmälda bilar och mycket folk, men ändå oftast lite avmätta heat. Modsport som för några år sedan var
"at tops of the lops" var tunnt så tunnt. De historiska bilarna var uppdelade på mängder av klasser som inte alltid var så självklara att förstå. Dock fanns det mycket rart att titta på, inte minst de danska exemplaren som sprider fägring och gemyt i depån. Väder, bilar och gemyt var alltså på plats men det är egentligen först efter lördagens tävlingsheat avslutats, då lugnet börjar utbreda sig och grilldofterna stiger mellan alla bussar och bilar, som det där väsentliga med SSM tar vid. Då man vandrar ölförsedd genom depån. Det vet ni som varit där då. Att sedan avsluta med en gin och tonic eller två och därpå drösa omkull. Full och med tiden bakfull. Det är grejor det. Tack Mats.


Lotusar i långa blänkande rader.


Vacker 911:a i skepnad av Bengt Ekbergs Porsche från tidigt 70-tal. Olle Victorin

 


Ende SSJ:are på tävlingsbanan under helgen. Joakim Glaés.

 


Jocke fick hjälp av denne skojare under helgen.

 


Rasande vacker och snabb Ginetta. Palle Pedersen

 


Nils-Fredrik Nyblaeus

 


Joakim Glaés

 

 


Anders Schildt. Snabb och spektakulär.

 


Jag vet att "snillen spekulerar" är en ofta använd fras då man vill ironisera - men vad fan!

 


Anders Lotsengård i SID:en

 

 

 


Jens Jeppesen

 

 

PeKKA NYSTRÖM
-
McLAREN M8

Pekka kom, sågs, hördes och spred tunga vibbar med sin mäktiga McLaren, trots att det slutade i räcket.

Det är sällan man får se de stora elefanterna dansa, men i Pekkas händer så ges de en chans. Vi minns hans styrningar med mäktiga corvettes och nu fick vi se honom ta i med denna enorma ex-CanAm-vagn. Att han till slut snurrade in i räcket är väl ett bevis på att han verkligen vågade ta i med denne svårmanövrerade bil. Att se bilar som dessa lugnt uppvisningsåka är ingen höjdare, så all heder åt sympatiske Pekka för att han vågar och kan.

Det är alltså en replica på denna bil som bröderna Bertilsson hos oss håller på att färdigställa!


 

 

 

 


Den traditionella nattvandringen

 


Ande(r)s och Anders

 


Eva, här ser du hur lycklig Anders är när han är ute på turné.

 


Gänget från Kalmar och Växjö


...och deras ben

 

 

- EXTRA -

Sidan avslöjar

Ur mörkret framträder bilden av en man och en pojke på varsin motordriven tvåhjuling.
Då depån så smått börjat lägga sig till ro, syntes denna kamp mellan far och son. Bosse fick ju aldrig sina lotusar i stridsdugligt skick, men på plats var familjen och tävla går att göra på så många vis.

 

 

 

Rolf Dawidzon

Rolfs MG börjar mer och mer (även om volvomotorförsedd) anta de yttre likheterna av MG-fabrikens egna racevagnar. Nu alltså med röd underläpp och Minilites. Så rätt så rätt Rolf.

Anledningen till den något udda lackeringen kommer sig av att då det tävlades i italien 1967 kom BMC dit med sina vagnar lackerade i BMC-rött. Detta visade sig vara förbjudet för alla ickeitalienska vagnar så BMC fick lacka i de engelska BRG-kulörerna. Men front valencen förblev röd. Tack Italien.


Niklas Falk

 

 

 


Leif Molin

 

 

En liten cometogether

Max Viebke i koja tryckte in sin nos lite tajt och tjo så var Jocke i grusen. Men han lyckades som synes rädda upp situationen med bara en fladdrande strålkastarinsats som ärr.

 

 

 


Jan - Olof Bergqvist, Lotus 23 B

 

 

Martin Borch-Christensen
-
Wolverine 1966

Det tog värre på Martin Borch-Christensens ex-CanAm-bil. Efter kollisionen med Håkan Holmbergs Lola T 492, var stora delar av aluminiumkarossen skrot. Dansken var inledningsvis förtvivlad men konstaterade efter en stund: "Det positiva var att kopplingen började fungera".

Så sorgligt slut när man då får ett sådant tillfälle att se sådan sällsynt fågel. Och dessutom tävlande! Heder åt honom.