Förarkurs på Nürburgring

Björn i lilla Karusellen

Kjell och Björn har varit på Ringen:

Ett medlemskap i SSJ innebär bland många andra saker att man kommer in i en kamratkrets av relativt likasinnade människor. Den som vill och förmår kan skapa sig ett fantastiskt nätverk, som ger många möjligheter. Det händer till och med att vänskap uppstår.
För egen del är det senaste uttrycket för detta ett erbjudande att delta i Scuderia Hanseats Sportfahrerlehrgang på Nürburgring, som Beifahrer till Björn Nord med hans Porsche 997 GT3 RS som sportredskap.

Då Björn redan efter vårens kurs bestämt sig för att även delta i höstkursen har väntan varit lång, men söndag den 6 september punktligt klockan 07.00 brummar det till utanför på gatan. Snabb ilastning och så bär det i väg. Tomma vägar genom Sverige, halvtomma genom Danmark. Ombord i Rödby på färjan omedelbart innan avgång. Dålig lunchmat inmundigas på Cafe Nord. Allt för att optimera tiden ner. I Tyskland väljs Autobahn nummer 1 mot Bremen. Vägarbetena kring Hamburg är dessbättre klara, men visar sig vara tveksamt val p g a alla andra vägarbeten och hög trafikintensitet. Dessutom lärdes 2 trevliga polisers privata förhållanden kännas. En 4-barnsfar och en nygift med tvillingar på gång. Polisbilens tekniska utrustning förklarades också ingående. Kan vara bra att känna till att hastighetsavdraget är 15%. Kostade det något. Jo, gratis var denna bekantskap förvisso ej. Prisvärt tycker Björn, som besitter erfarenhet i ämnet. Att Tyskland är en bilnation och ett korrekt uppträdande bidrar till att hålla nere kostnaden och att behålla körkortet.

På motorvägen Koblenz - Trier ville förare av en hyggligt snabb Mercedes CLK testa accelerationen mot Porschens, vilket Björn villigt ställde upp på. Det resulterade i nytt fartrekord, som passagerare för min del. 295 km/h avläst mätarfart.


Uppvärmning hos Björns hyresvärd: Otto Selbach

Målet för dagen var Kesten vid Mosel, där Björn förfogar över en lägenhet. Då dagen varit lång och 130 mil tillryggalagts gavs släckande av törsten hög prioritet. Lägligt nog har grannhuset ett Tankstelle för cyklister, så den akuta törsten var snabbt släckt. Efter någon timme anslöt tvillingarna Anders och Mats, som släpat ner sin GT3 RS från Eksjö efter en Mercedesbuss. Ytterligare vin, tankställets fria snaps och därefter mat. Sedan gick vi nog till sängs. Minnet blev tilltufsat lite till mans.


Gänget som gjorde byn med omnejd uppsuttet: Anders, Björn, jag och Mats

Måndagsförmiddagen ägnades åt turism och mat i Bernkastel-Kues. Då staden var mitt i en vinfest och bedömdes vara turistfälla återvände gänget till Kesten, efter att ha inhandlat några öl. Björns traktor, som stått obrukad ett år knuffades i gång. Startade fantastiskt nog omedelbart. Resesällskapet provianterade, lastades och så bar det i väg upp längs vinodlingarna till en utsiktspunkt med bord och soffor. Det medhavda packades upp och förtärdes och stark njutning av smak, väder och utsikt. Efter några timmar anträddes hemfärden. Turligt nog går traktorn inte fortare än 20 km/h på 6:ans växel. Även i nedförsbacke. Kvällen var relativt lugn med studie av ytterligare en unik traktor, som drevs med tändkulemotor. Startades upp under stök, stoj och skoj. Inte till salu ännu, men Björn bevakar. Tisdagsmorgonen blytung.


Turister i Bernkastel Kues. Mats, Anders och Björn

Under tisdagen anslöts till Ringrunners-gänget på Hotel zur Burg i Nürburg. Imponerande bilsamling på P-platsen. Många passade på att åka turiståkningen, men vi förhöll oss avvaktande. På kvällen drog hela gänget i väg med buss till traktens bästa(och dyraste) restaurant, Wagners i Mayen. Fantastisk mat och dryck. Hade nöjet att sitta bredvid Harri Joki f d Drakenpilot, SAS-kapten och svensk rallymästare. Mycket intressant konversation. Vi är helt överens om vilken bilsport, som ställer störst krav på föraren.

Onsdagen innebär kursstart. Först incheckning och sedan fri körning på Nordslingan tillsammans med turisttrafiken. Åkte med Björn i 3-4 hårda, aggressiva varv innan åksjuketendens uppstod. Steg av medan Björn körde yttrligare varv. Körde därpå 2 egna varv. Läckert med gott om kraft, härligt ylande och massor av grepp.

På kvällen stor öppningsbuffet på hotell Dorint. Möen och god mad o dryck. Ca 350 deltagare från 23 nationer, varav Sverige är nation nr 2 efter Tyskland. Många och långa tal och presentationer. Sent i säng. Börjar bli en vana nu.


Hmm. Betänklig Björn inför första dagens dimmiga övningar

Torsdag morgon. OK, nog hade det festats på onsdagskvällen, men morgondimman var tyngre än vad en normal festkväll föranleder. Värsta Eifelväder. 20 m sikt. Husbilsgänget, som var med på Oldtimer GP vet hur det är. Alldeles oavsett vädret står kl 07.40 alla deltagares bilar uppställda gruppvis på start-o målrakan. Ringrunners befolkar 2 hela grupper, nummer 10 och 11. Alla uppmärkta med nummer på Ringrunnersbakgrund. 48 ekipage, ännu fler människor. Bl a några far-son ekipage. En del har med sig egen mekaniker. Prick kl 08.00 ljuder fanfaren och grupperna startar upp och fördelar ut sig på sektionerna. Hela varvet inkl avkortad GP-slinga är indelat i 10 sektioner. Tillkommer 2 för slalomkurs och Fahrsicherheitsübung = undanmanövrar, hävande av sladd, drifting på blött underlag ock slalom.


Morgonuppställning på start- och målsträckan

Varje sektion har minst 2 instruktörer. Dessa är inga duvungar, utan mycket rutinerade förare. Bl a testförare för AUDI och AMG. Ringrävar med upp mot 5000 (ja femtusen) varv på Nordslingan. Att försöka hävda att ens egen linje är snabbare än den de lär ut är dödfött.


Så här var det. Framför oss Bengts blå Audi R8 V10.

Grupp 10, som vi tillhör börjar dagen med Wipperman-Brünnchen. Vid ankomst till sektionen ställs bilarna upp i nummerordning på 2 led. Deltagarna skyndar under muntra tillrop av gruppcoacherna(Gruppenleiter), varav de flesta grupperna har 2, fram till instruktörerna, som presenterar sig, sin bakgrund och erfarenhet och därefter förklarar sektionens hemligheter. De flesta instruktörerna har insett meningslösheten med att åka "följa John" med 20 ekipage, då linjen tenderar att degenerera ganska snabbt, kanske redan efter 5 bilar. Nej köra själv är det som gäller. Tiden i varje sektion är en och en halv timme till en timme och fyrtiofem minuter, så antalet genomåkningar varierar mellan 4 till 6 st. Ekipagen startar i strikt nummerordning med ca 10 sek mellanrum. Fullt ax och max fart genom kurvorna under iakttagande av instruktionerna och under instruktörernas kritiska ögon i de viktigaste passagerna. De passager, som sedan kommer att bedömas under lördagens examensprov. Efter 2 till 4 rundor stoppar instruktörerna bilarna på återvägen och ger 'feedback'. Kan t ex vara: närmare kerbsen. 5 cm OK, 20 ej eller: mer dynamik, vilket skall tolkas som: Kör fortare. Efter Wipperman-Brünnchen följer Pflanzgarten med ett superproffs som instruktör. Bromsa före guppet säger han, om någon undrar. Förmiddagens sista sektion är Schwalbenswantz. Hårigt att gå in i Galgenkopf med 20 meter sikt och utan vetskap om föregående bil tvekat i dimman eller står på tvären i den. Allt går emellertid bra. Döttinger Höhe behöver inte tränas. Köra fort rakt fram klara ju strängt taget vilken … som helst.


Deltagande ekipage. Håller rekordet för gatregistrerade bilar på sportdäck. Gumpert Apollo

Lunch aväts snabbt på Paddock. Sedan fri träning på banan uppdelat så att halva deltagarantalet kör en timme andra hälften timmen efter. Nyvunna kunskaper nöts in. Man försöker placera in och använda nyvunna riktmärken som buskar genom staketet, kerbs som ändrar färg, insvängning vid 3:e stenen i kerbsen, dräneringsbrunnar, växling av färg på armcon, kilometerskyltar, andra skyltar, målade streck på armcon o s v …. o s v . Under eftermiddagen är det 'Fahrsicherheits'-träning för Grupp 10. Vattenbegjutna övningar. Vårt ekipage står över. Björn deltog i dessa i våras. Vi ägnar en stund åt nybyggnationen längs banan. Storvulet och försenat. På kvällen åter fri träning på banan. Torsdag kväll är hela gänget inbokat på Pistenklause, denna heliga institution, där alla stopra förare har satt sina spår i tak och väggar. Kalvschnitzel utan panering rekommenderas.


Instruktionsdags ner mot Fuchsröhre

Fredag morgon är grå, men dimman, som försvårat övningarna dagen innan är borta. Förmiddagens sektioner är GP-slingan, Hatzenbach, Schwedenkreutz-Aremberg. Lunch på Paddock och fri träning. Eftermiddagens sektioner är Adenauer Forst inl Fuchsröhre och Wehrseifen-Breidscheid. Fri träning på kvällen. Därefter schnitzelafton på Hotel zur Burg, där hela gänget bor.


Bergwerk

Lördag förmiddag sektionerna Bergwerk-Kesselchen och Karusell-Hohe Acht. Lunch i depån. Fri träning för att nöta in de sista detaljerna inför den av alla med fruktan, spänning och diverse andra känslor emotsedda uppkörningen, där varvet har 24 observationspunkter med instruktörerna, som kritiska granskare. Som Beifahrer startar man i första grupp: Vorstarter. Därefter med högt tempo med ca 20 sek mellan resten av deltagarna. Så snart man är klar med körningen i ilfart till Brünnchen för att studera de andras körning. Hur det gick? Det är en annan historia, men så mycket kan ju sägas att vi klarade godkänt. Och bilen oskadd i mål och hem.


Björn i Brünnchen under uppkörningsvarvet

Lördagskvällen är det stor avslutningsbankett på Hotell Dorint med mat, dryck, tal och prisutdelning. Glädjande nog fick två av ungtupparna i vår grupp (10), Gustav från Värnamo och Filip från Malmö, :a och 2:a pris i kategorin Sportfahrer, d v s första eller fågångsdeltagare. Gustav vann dessutom gruppen och fick dessutom ADAC-Ehrenpreis. En blivande stjärna månne.

Söndag morgon. Kl 04.30 startar de första motorerna upp och inleder hemfärden för att hinna hem till Formel 1-sändningen på TV. Tvillingarna drar i väg vid 05.00. Björn och jag tar sovmorgon och drar i väg 07.15. Autobahn 2 upp. Mycket färre vägarbeten och bättre flyt. Söndag dessutom innebär få lastbilar. Hinner förbi Hamburg innan eftermiddagstrafiken tätnar. Paserar tvillingarnas ekipage strax norr om Lübeck. Snabb inköpsrunda på Calles i Heiligenhafen. Porschen är ju ingen transportåsna precis. Taskig mat på färjan. Lugnt genom Danmark och Sverige. Hemma igen vid 19-tiden.


På startlinjen för uppkörningsvarvet


Ja Maggan. Jag lovar köra försiktigt - fingers crossed

Sammanfattningsvis: Utvecklades vi som förare? Definitivt jag och även Björn i mitt tycke. Rundare, mjukare och behagligare körning. Själv är han inte helt nöjd omedelbart efter uppkörningen, men den är ju bara ett varv av många, så det kommer nog. Om någon är tveksam inför en kurva kan det vara till hjälp att veta att 90 % av kurvorna har sent Apex. Alla tas med mjuk rattföring sällan över kl 11 resp 13(förutsatt at man fattar ratten kvart i tre , möjligen tio i två). Wehrseifen undantagen.


Nöjd Björn med hel bil på förjan till Helsingborg

Så har du en hög pengar liggande och gillar att köra bil, använd den på en kurs på Ringen. Under kurstiden kördes 80 mil på banan. Innebar mycket ny och användbar lokalkännedom, kunskap och erfarenhet. Har du dessutom en snäll och generös kompis, som förfogar över en superbil och låter dig hänga med till en rimlig peng och även köra bilen: Slå till! Alla detaljer om program och kostnader står att finna på: www.scuderia-hanseat.de

Kjell