Race Retromässan

Foto: En samproduktion av herrarna tre, text: Kjell A
2010-03-11--14 Torsdag
I arla morgonstund den 11 mars begav sig tre av SSJ's medlemmar av på gemensam sällskapsresa till en icke tidigare besökt mässa: Race Retro i Stoneleigh Park strax söder om Coventry i England. Två var yngre bilbyggare, en f d och en aktiv och den tredje var lite äldre med bilskruvandet bakom sig redan på 60- och 70-talet. Färden gick i vintermorgonen mot Göteborg i en inhyrd Toyota Yaris, vars gaspedal man önskade skulle hänga sig, för att underlätta för Anders Klein (AK), som nu fick stå och köra. Nåväl. Efter att ha passerat handbagagenålsögat med mätning och vägning gick Ryanair-flighten punktligt till Stansted. Efter ett mål snabbmat äntrades nästa hyrbil, en splitter ny Audi A3 Sportback diesel. Föraren, som nu var Kjell Adelsund (KAD), gasade upp bilen i 80-90 mätarfart. Märkligt nog passerades alla andra bilar med hyfsat fartöverskott, vilket efter en stund ledde till upptäckten att den yttre skalan i hastighetsmätaren inte var km/h utan mph. Ett snöfritt England möter oss. Krokus blommar och gräset börjar grönska. Magnificent.


Victoria Park Hotel


Vårkänsla

Snabbt var första målet på resan, Silverstone nått. Där stoppade en sur vakt den vidare framfarten mot banans inre. Anledningen sades vara den omfattande ombyggnad, som pågår inför F1 i juli. Anders Lofthammar (AL) nöjde sig då med att inhandla diverse byggbitar till sitt pågående Lotus-bygge bl a skruv, som engelsmännen kallar bolt.

Vidare gick färden förbi Banbury och Prodrive till Heritage Motor Center http://www.heritage-motor-centre.co.uk. Ankomst tio minuter innan stängningsdags. Ett innehållsrikt motormuseum kunde konstateras på de 10 minuter, som stod till buds. I omedelbar närhet ligger Jaguar- och Aston Martin-fabrikerna. Bara ett konstaterande.

Sedan var det dags att finna vårt hotell, vilket den medförda GPS'en klarade med bravur. Victoria Park Hotel i Leamington SPA http://www.victoriaparkhotelleamingtonspa.co.uk åtta kilometer från mässan. Snabbt besittningstagande av rummet åtföljdes av rusning till den lokala puben The Cricketers Arms, som låg runt första gathörn. Där avnjöts den första pinten. En Saddlebeck Best Bitter från http://www.slaughterhousebrewery.com. Under andäktigt drickande beskådades slutet av Rugbymatchen mellan Scotland och England, som turligt nog slutade oavgjort. Därefter vidare till nästa pub, nästa pub och nästa…….


Omedelbart innanför entrén står en Alfa Romeo 158 Alfetta

Fredag
Full engelsk frukost och sedan i väg till mässan. Visar sig att ankomst sker innan officiell öppningstid och att utställarna dessutom inte är klara att öppna i tid. Var de månne också ute på Pubrunda kvällen innan? Sammanstrålar med en väntande svensk från Örebro, som visar sig bygga racersportvagnar på heltid. AL och han hade långt och djupgående erfarenhetsutbyte under väntetiden. Ungefär en timme försenat stormas det in på mässan. Fyra hallar. Normalt använda för kreatursmarknader, vilket återspeglas i vissa lantdofter i hallarna. Direkt till 4:an, Autojumble d v s försäljningen av i huvudsak begagnade delar. Vad det måtte ha sparats i generationer och rotats i gamla garage och skrotar. AL hittar naturligtvis en del intressanta delar. Efter en stund sammanstrålas det med en annan SSJ'are, Bosse 'Gas' Johansson. Tror inte att han handlade särskilt mycket begagnade delar, men en och annan öl förtärdes nog. I det senare var han inte unik.


Det var grabbar med hår på bröstet som grenslade växellådan

Vidare in i hallarna. Fantastiskt utbud av bilar, varor och tjänster. Går att köpa allt nytt: Motorblock, toppar, vevar, kolvar, karosser, startmotorer, generatorer …växellådor t ex Quaife. Ja t o m hela nybyggda 'historiska' bilar. AL sammanstrålade med tysken, som köpte pappa Christers Brabham F3:a. Han har blivit antagen att delta i Monacos Historiska GP i maj och var redan nervös inför detta. Finns en speciell serie för historiska F3:or s k Screamer. http://www.f3historic.com/ Många seriösa leverantörer bl a alla motororganisationer och motortidningar. Väldigt lite 'tingel tangel'. En och annan känd bilbyggare frän Sverige skymtar förbi liksom lite äldre och historiska motorsporthjältar från UK, som intervjuas på en scen i en lokal med svag svinpissdoft. Men även där sitter ölet fint. Finns inte många platser att slå ner ändan på, utan efter 5-6 timmar känns det i ben och rygg. Så efter att ha rekat och kartlagt utbudet vänds kosan åter mot hotellet och upprepas samma procedur som kvällen innan. Bättre mat dock denna kväll. Korvbaserad.


Autojumble


Anders L syns söka och fynda


Gearge Formby-kopia.

 


"Tira grabbar en Ducce med L-motor"

 


Legaliserat slagsmål mellan Scotland och England


Skönt formad F1:a


Brabham F1 från den gyllene tiden


Legender har framfört ekipaget


Penske Indy-Car. Stod i MOTORSPORTs monter


Ex-Graham Hillare


Anders K gläds över att ha funnit ett ställe att slå sig ned en stund


Ale är Ale om än i sladdriga plastglas

Lördag
Samma morgonprocedur som dagen innan. Erfarenhetsbaserat dock något senare och långsammare. Därefter till mässan dit vi anländer 'just in time', som kön börjar röra sig. Ånyo in i hallarna. Mer selektiv och målinriktad vandring denna dag. 11:40am startar ett antal historiska rallybilar att fara runt en parkbana lik den på Elmias vid Midnattsolsrallyt. Två varv åt gången med massor av upprepningar. Många Fordar. Någon Mk I och många Mk II-or. En gammal Triumph. En nyare TR7:a med V8:an. MG Metro, Opel GTE, som tillhört Opel Team Sweden, Pegeout T16. En Audi Sport Quattro, Lancia Delta Integrale, Fiat 131, Porsche 911, Renault Alpine, Vauxhall(Opel) Manta, Vauxhall Coupét med en stor Chevy V8. Och så en annan dimension. Vår rallyvärldsmästare(1984) Stig Blomquist i en Aston Martin Vantage rallyutrustad och Tony Worswick i en Ferrari 308 GTS. Gissa om det åktes och lät fint. Även de båda Andersarna ägnade en hel del tid och att titta, lyssna och njuta. AL har ju bevistat ett antal RAC-rallyn, så han är ingen novis. Åter till mässvandringen där de sista inköpen görs. Därefter åter till hotellet och 'same procedure' som dagarna innan. Fanns faktiskt ännu fler Pubar. Och fler ändå.


Alfa-ekipage


Bertone


Steve Parrish intervjuar Peter Williams och Mick Grant road racers allihop

Söndag
Dags att börja röra sig hemåt. På vägen styrs det in i Cambridge och stadsvandring vidtar. Lite annan kultur än hastighet skall ju till. Efter någon timme eller två i väg mot Stansted. På vägen svängs det förbi Duxford, platsen för Imperial War Museums flygplansmuseum och amerikanska flygvapnets europeiska museum, där årligen mycket stora flyguppvisningar med kolvmotordrivna War Birds äger rum. Bevistade själv Flying Legends förra året. Rekommendabelt. http://duxford.iwm.org.uk/ Därefter ut till en landsortspub för inmundigande av lunch. Andersarna var hungriga och det enda som bjöds, förutom öl, var Sunday Roast. Avåts av ungdomarna trots mina varningar. Nöjde mig med chips och öl. Tidsmässigt kom vi in mitt i F1-loppet och såg det till slut innan kosan styrdes mot Stansted och flyget hem. Oron för tio-kilosgränsen på handbagaget visade sig denna gång vara onödig. Ingen vikt- och storlekskontroll. Däremot mycket genomsökning av väskinnehåll. Flyget gick på tidtabell och landade 15 minuter tidigt. Åter till vinter och verklighet.

Toyotan tog oss hem via korvätning på macken i Bollebygd och vi kunde summera intryck och kostnader. Stor upplevelse till mycket human kostnad. Ca 2 500 SEK/ person inklusive allt utom mat , dryck och inköp. Lägg till ett någon 5-hundring till öl och en hundring till mat och chips, så har du ett riktvärde för totalkostnaden.

Mässan rekommenderas framför allt för de som gillar, åker eller bygger engelskt. Nästa anhalt: Techno Classica i Essen i April. http://www.siha.de/tce_uk.php?m=5&ms=1


Finns det vackrare än Maserati 250F? Reklam för Silverstone Classic


Tidig Super Seven


Vad var det då för vacker racersportvagn?

(Svaret är en Duckhams LM, designad av Gordon Murray. Detta fick webbred själv söka reda på, då ingen info gavs av herrarna. Det var väl för svårt för dem kan en tro. Nåväl, nätet först genom fantastiska Racingsportscar för identifikation och sedan via McLarenfreak ledde till informationen. Bilden nedan är också från den sidan.)

"During the time GM (Gordon Murray) was working for Brabham, Alain de Cadenet and Chris Craft offered him a job developing a car for them to race at LeMans. He would work his day job at Brabham and then spend half the night working on the LeMans project. The car was fielded in 1972--it was called the Duckhams LM Ford, wearing race #68 and finishing 12th overall."


Maserati 250S. Bellisima.


Ett riktigt engelskt järn från tiden då det begav sig. Leyland!
(Nu förstår plötsligt Webred var Jan Lundgårdh fick sin lackering ifrån en gång på 70-tal)

 


Skönt formad Jaguar D-type replica. Oerhört fint arbete


Lotus Elan detaljlösningar studeras och dokumenteras av Anders L.
Nu skulle dina arbetskollegor se dig Anders


Smart lösning på topplockspackning


Coventry Climax. Mässan var ju strax utanför Coventry


Klassisk rallybil


Historiken dokumenterad


Denna gång fick blev det roast i hamburgerbröd. Vågade inte chansa på korv.


MG !?


Triumph rallybil


Triumph TR7. Per Eklund körde på sin tid en sådan


Peugeot T16. Vinstrik i Grupp B

 


Audi S1 sport Quattro Grupp B. Kördes bl a av Michel Mouton och Walter Röhrl


Mäster själv i en Aston Martin. Blev världsmästare 1984 bl a framförande Audi S1


The Stig på banan


Alpine A110. Framfördes på sin tid av Ove 'Påven' Andersson


Lancia Delta Integrale Grupp A. Juha Kankkunen, Miki Biasion, Carlos Sainz körde sådan


Opel Kadett GTE


Ford Escort Mk II. Har körts av de flesta kända förarna


Ferrari 308 GTS

 


Avdelningen annan kultur: Cambridge näst äldsta byggnad från 1100-talet


Gatumotiv från Cambridge


Nyfiken och ständig betraktare av marknadstorget


Är dessa grabbar nöjda månntro. Bästa platsen vid nödutgången på flyget hem.