PB racing team

"DU KANSKE SÄGER NORRKÖPING DET ÄR EN JÄVLA STAD - DÅ HAR DU ALDRIG GÅTT PÅ STADENS SÖDRA PROMENAD" sjöng Ulf Lundell en gång och gör väl så fortfarande kan jag tro. Det är inte omöjligt att du tycker att Nässjö är ett meningslöst utkast iväg åt höglandet till - det är en ganska allmän uppfattning. Möjligtvis är din inställning till dragracing en aning njugg, kanske rent avståndstagande, det brukas så i rundbanekretsar som våra. Låt oss senare återkomma till dessa föreställningar.

Vi samlades en skara av 25 ssj:are på en adress på - det sägs det mig - Nässjös längsta gata. Lång är den, men ingalunda bred, för att besöka familjen Petersson och PB-racing team. Som det nu var, och är vid denna tid, så var det ljust vid ankomst. Hälften av oss möttes av teamet utanför lokalerna och inväntade där andra halvan. Det visade sig att Magnus ägt och börjat sin dragracingbana med och i en MGC! Det visade sig att Magnus ägt flera Morgans, en trehjulig och en plus 8:a från -68 vilket fick Thure att gå på tår. Det visade sig att Magnus ägt den AC Cobra Johan nu äger. Ja han sålde den till honom. Redan innan vi gått in i lokalen med 25 stolar prydligt uppradade hade vi börjat tveka i våra uppfattningar.

De följande två timmarna skulle bara komma att förstärka oss i vår generella uppfattning i att vi haft fel. Allt från stolrader, bemötande, informationsstund med ett smatter av frågor, till den noggrannhet och myllrande inställningsrikedom som PB racing berättade om fick oss att unisont tycka, att besöket var det absolut bästa och intressantaste på länge. Who would have thought?

Vi hade tunga motorteoretiker, och praktiker, som såg, hörde och häpnade - frågade på det och häpnade än mer över de svar som följde. Jag skall inte ens försöka...

Inte mer än några raka faktasiffror:

Klassen PB racing kör i är Pro stock, den mest krävande. Sugmotor på 120 oktanig bensin utan konstigheter som ger 1 510 hk och 1200 newton vid 11 000 varv. Vikt skall vara minst 1 066 kg vid målgång efter en kvarts mile. Dessa 402 meter kräver 2,5 liter av den 120-oktaniga - det är inte mycket. För att biljäveln, ett chassi i Pontiac-skrud, skall nå 100 km/h krävs 18 meter. 18! Så lokalen vi befann oss i hade räckt med några meter tillgodo.

Mången besökare funderade nu på att vid tillfälle bevittna PB racing in action. EM-serien som PB kör, har två tävlingar i England (Santa Pod), två i Sverige (Tierp) ett i Tyskland (Hockenheim) och ett i Finland (det har jag glömt) På Mantorp i juli körs ett mindre 200-meterslopp utanför serien.

Vi tackar hela teamet för en mycket trevlig afton!

Summering:
1: Dragracing - Precision, teknikalitet, inställningsmyller, seriositet och kunskapsnivå blåste njuggheten av alla närvarande.
2: Nässjö - om man tror att Nässjö är någe lite ledsamt och tillkortakommet så har man missat de alldeles delikata mat- och utgångsställen staden besitter, som har ett klientel i åldrarna 18 till 75 och man får bära vilka jävla kläder man vill och lyssna i stort till de toner man vill utan att inte riktigt vara jönköpingslåtsasinne,
3: Norrköping - Huruvida herr Lundells påstående är riktigt eller ej är jag inte man att avgöra, till det känner jag Peking och dess sydligare stråk för dåligt, om ens något.

But two out of three ain´t bad, som Meat Loaf sjöng.

Göran

 


Thure och Lennart - två motorkunniga herrar som lyssnade, frågade och häpnade.

"De vad de jävligaste, det hade jag ingen aaaning om..." Skål!

 

 

In action. Fotot taget från PB:s hemsida - klicka på bilden för att ta dig dit.

Övriga foto: Magnus B, Peter B och Göran