Ebba Forsberg

HÄSTEN ÄR SKODD

Man kan vandra hundratals mil för att finna sig själv i en avlägsen skog i Andalusien. Det visste ni. Man kan söka kärleken på krogen runt hörnet. Det visste ni också. Man kan söka den rätta tonen i sin blockflöjt eller i weberns insugstrattar. Eller efter det feltryckta, felvaliderade frimärket och man kan ibland med största aptit söka hungern. Man kan leta fyllan. Man kan söka den där känslan man en gång kände. Lyckan. Smärtan. Man kan söka guldet, penningen för penningens egen skull och man kan söka lugnet. Man kan bli nöjd och man kan bli besviken. Och man kan söka efter den ultimata linjen.

För den som aldrig brottats med en skev och krokig glasfiberskärm, sprungen ur ett åldrigt och bittert pressverktyg från de brittiska öarna, kan kanske utvecklingen av projektet tyckas måttlig. Det är okey. För den som aldrig försökt få en englandskonstruerad jävla del att passa ihop med andra englandskonstruerade jävla delar kanske de synbara framstegen föder misstanken om att byggherren varit en smula lat. Detta är förståeligt. Men för den som sökt linjernas övergång från dörrspegel till framskärm där sådana saknats, för den som krävt följsamma övergångar från en rundning till en annan utan att hitta dem, för dem ter det sig inte så konstigt. För den är det naturligt och förståeligt att det tar tid. Själv har jag aldrig försökt, Gud i himmelen Nej. Men jag har då och då smugit in i Anders garage och sett honom jobba med vattenpass, slägga och papper. Lägga på lager efter lager med spackel, slipa och spackla, granska, slipa och spackla, och då andra klappat honom berömmande i ryggen, uttryckt respekt och erkännande, har Anders skakat på huvudet och smetat på ännu ett lager. Slipat och spacklat. Målat ut ytterligare några vådor glasfiberväv, vrängt till hela stycket igen, svetsat, slagit, hyrt in plåtslagare. Och lagt på ett lager till. Ett tjockt jävla. Bara för att sedan slipa bort 98 procent av det och därunder sedan finna den där överensstämmelsen. Det ultimata mötet mellan skärm och dörr. Linjen.

Den har han funnit nu. Till den grad att väldigt få av moder Britannica född MGB äger de linjer bilen nu gör. De är jag övertygad om.

Det har gått snart ett år sedan senaste inlägg. Det har varit vår, sommar och höst. Men Anders har även ägnat sig åt golf, fru, döttrar, hundar och diverse. Och jobbet, firman. Tro inget annat. Ibland har han varit indisponibel av andra orsaker. Jag har själv under vissa kvällar delat så många öl med honom att han varit obrukbar för arbete i dagar. Men när andan fallit på och Suz, ja det är frun det, inte haft idéer av annat slag, så har MG-karossen fått sitt. Det tar sin tid sé. Men vad har skett?

På väg till Ullaredsskogarna
Fulare än så här, med mitsubishifälgar och hängande underläpp, blir den förhoppningsvis aldrig.

I april lastade Anders bilen på släp och forslade ner ekipaget till skogarna ovanför Ullared och Gunnarsjös Svets & Smide för att kapa och bocka till rör till en störtbur. Dessa ligger fortfarande i bilen. I ungefär samma hög. Det är faktiskt så att allt krut har lagts på karossen. Taket har fått korrigeras och rätas upp med professionell hjälp. Hålet för bensinpåfyllningsröret har lagts igen, det skall som på förebildsbilarna sitta på högra bakre takstolpe. I övrigt har som sagt de där linjerna krävt glasfiber och spackel i massor. Bakskärmarna har till exempel fått byggas på med en centimeter spackel mitt över hjulhuset för att få en rak form. "Bakspoilern" dvs ersättningsbiten för bakre kofångare har blivit ett med karossen, med mera, med mera.

1. Skärmarna sammansmälta i plåten. 2. Bergström hjälper till. 3. Anders känner. 4. Holmberg fixar tak.

Glasfiberspoilern som är gjord för en obreddad bil har byggts ut för att symmetrisera med resten. För att ge stadga och rättning på den,då även den hållt skev kvalité, har ett fyrkantigt aluminiumrör monterats som en monterings- och fästningsram mot bilen. Den flyttar även ut spoilern den dryga centimeter som behövs för att undvika underbett. På bilderna nedan är det prototypen som sitter fast i spoilern. En ny är under tillverkning.

Och så kom fälgen...

...eller fälgarna. Fyra Miniltes. Femton tum i diameter och åtta tum breda.


Svulstigt

Däcken med måtten 225/50/15 skulle egentligen varit Yokohamas A048:or men då endast tre styck fanns att uppbringa i landet så blev det Kumhos R-däck istället. Förhoppningsvis lika bra och tusenlappen x 4 billigare också. Nu är hästen äntligen skodd.

Så nu är det brett. Brett och högt. Bakfjädrarna är nya och skjuter baken i höjden. Fjädrarna skall ersättas av lämpligare. Framfjädrarna var också orginal men dessa har kapats, (nio cm!) bara för att bilen skall anta den position den kommer att göra i färdigt skick, då givetvis med andra hårda, korta fjädrar. Anledningen till denna provisoriska sänkning är för att riktigt kunna forma de främre hjulhusen. Med de främre hjulhusen är det nämligen så att bakre halvrundningen är okey men de främre lämnar mycket i övrigt att önska. Därför har Anders klippt upp denna del för att sedan bygga upp och forma dem igen. Detta återkommer vi till i nästa del som förhoppningsvis inte är så fjärran. Men när väl det är färdigt så är det bara spoilern som skall finjusteras innan karossen är klar för en första sprayning som skall avslöja karossens ytfinish.

Det pågår ytterligare ett par intressanta MG-byggen på rejsa.nu. Det kan bli en MGB-rik tid på banorna framöver.


Här ännu hög och med ej bearbetade hjulhus. Men mäktig med breda svålar.

sebring replica


Bilderna ovan från Knutstorp under SSM

Men det är inte bara Anders som är inspirerad av Sebringbilarna. Ett av de byggen som förfärdigats på senare tid i landet är Rolf Dawidzons. Utgångsbilen var ett avstannat projekt med B20, Volvo 140 bakaxel mm. Rolfs GT är från 1967 och inhandlades i mars 2002. Motorn nu är en B23 f.d rallymotor med Weber 48or, 2,5" avgassystem. Effekten är okänd. Växellådan, är volvos M51 (5 växlad getrag med 1:1 på 5:an). Bakaxeln en aluminiumsådan från en 240 upphängd i bladfjädrarna och med teleskopdämpare. Framvagn är original men med andra ventiler i dämparna. Fjädrarna är hårdare och kortade. Krängningshämmaren är en tum grov. Negativ camber. Även bromsarna är från Volvo, original 240 bak 287 mm, Volvo 740-skivor fram med Wilwood-ok. Pedalställ från diverse volvodelar. JP-fälgarna är sju tum breda med Yokohama 048 205/60x15, men Rolf önskar sig minilites i framtiden. (££!). Bilen är besiktigad som ombyggt fordon i september 2006, och används för klubbracing i MGCC roadsport B. Vilket innebär 1070 kg som tävlingsvikt, dvs inklusive förare. Bilen är inte byggd för att vara någon vinnarbil säger Rolf, utan för att det är en kul bil att köra och skruva med för en rimlig peng! Och är man MG-fantast så är man.

Att det sitter en fyra (om än av svenskt fabrikat) under huven, är inte helt fel om man ser med lite välvilja på historien. Den första lättvikts-MGC:n som byggdes av MG-fabriken var ingen helt igenom riktig MGC. Då den premiärkördes i det klassiska Targa Floriorallyt, hade den den nya C-modellens framvagn men under huven satt den vanliga MGB-fyran. Därför är Rolfs bil med vanlig MGB-huv också lik den som MBL546E var utrustad med innan den kom ut ur garderoben med sexa och MGC:ns bulliga huv. Denna fabriksbil hade emblemet MG GTS för att förvilla utan att fara med osanning. Därför kallar Rolf också sin vackra version för just MG GTS.

Text o foto: Göran, Anders och Rolf


Bilderna nedan tagna i december med Skälderviken i bakgrunden. OCH som nylackad.

MG-projektet - översikt


* Varför Ebbabilden i inledningen kanske någon undrar. Ja varför inte? Skönhet i yttre och inre är alltid välkommet. Lyssna på hennes musik.