- Del 4 -
Text o Foto:Göran Larsson


Det plockar på

De problem som MG-projektet ställdes inför häromsistens har lett till att Anders har fått vända sig till moderlandet för hjälp. Till England. Men även delar av Östergötland har besökts. Inga vägar, det skall gudarna veta, lämnas oprövade i strävan efter fullbordan.

Efter problemen sist så beställdes fyra, breda, mulliga skärmar, som skall hysa bilens kraftiga hjul direkt från England. Det blev i slutändan inte dyrare än det utlovade paketet från Sverige. Anders bil är alltså tänkt att åtminstone utseendemässigt efterlikna den tävlingsversion som MG-fabriken kom att bygga av sin sexcylindriga MGC GT och som de döpte till Sebring. Bara sex stycken aluminiumbyggda exemplar kom att tillverkas och endast två av dessa kom till start i fabrikens egen regi sedan BMC:s tävlingsavdelning stängdes. Därmed skrotades ett projekt som kunnat bli väldigt intressant om det fått leva vidare. Mer om denna satsning nedan. Orginalbilarnas aluminiumdelar blir i Anders bygge glasfiber, och dessa med en passform som tyvärr är fullkomligt usel. Glapp och spänningar då skärmarna provmonterades på bilen visade att det skulle komma att innebära stora problem att få dem ordentligt på plats. Dock har framskärmarna sedan de provisoriskt monterats på bilen, alltmer börjat anta önskad form, och de problem som innan förutspåddes känns nu betydligt överkomligare. Av samma sebringstil hör ett front- respektive bakstycke i glasfiber som ersätter kofångarna och fyller ut glappet efter dessa och fulländar bilens mjuka former. Även en glasfiberhuv a´la MGC har inhandlats. Den skiljer sig från den vanliga B-modellens huv på så vis att den är förhöjd för att få plats med C-modellens motorarrangemang. För V8-projektets del passar huven, förutom efterliknandet av Sebringmodellen, också bättre då det utökade utrymmet behövs för V8:an och dess förgasare. Den ventilering som kommer att behövas för motorns andning och för förpassande av värme ur motorrummet, blir också lättare att utföra i glasfibret. I provisoriets tecken har Anders även lyft V8:an på plats för att försäkra sig om att allt sitter som det skall.

sebring replica
Till vänster
: Glasfiberskärmarnas passform var otroligt dålig.
Nedan:
V8:an tillfälligt på plats.

Framskärmarna är hela och ersätter orginalen helt, baktill är det stycken som skall inkorporeras med orginalskärmarna. Skärmarna möjliggör en ökning av hjulbredden med 40 mm per sida framtill och 50 mm per sida bak. Det blir mäktigt. Det finns beskrivningar i bokform över hur man bygger sin Sebring look-a-like och i dessa skär man ofta upp lika mycket plåt som glasfiberskärmen är stor. Efter samtal med bilplåtslagare har Anders valt att vara mycket försiktigare med bortskärandet av plåt och behåller därmed också innerskärmen i samma utsträckning. Inner- och ytterskärm kommer senare att svetsas samman med en stabiliserande plåtremsa. Allt för att skapa så mycket stadga som möjligt och enligt expertisen ett måste för att få stabilitet. De bakre hjulhusen är uppskurna men det vidare arbetet med skärmarna kommer nu att göra paus till förmån för andra områden på bilen. Därmed får de på plats fastspända framskärmarna möjlighet att rätta sig så mycket som möjligt efter bilen.

I övrigt har all rost lagats, bl.a har reperationsbitar svetsats in i båda dörrarna, delar av skuffen och golvet har också försetts med frisk plåt. Framvagnen har skruvats isär och delarna har rengjorts, blästrats och lackerats. Instrumentpanelen och hela elpaketets ormbo har avlägsnats för att lämnas vidare till en bekant som är specialist på området. Denne skall reda ut och dra nytt. Det skall bli ordning, snits och stil.


Expedition: England

Från en bilskrot i Rugby i England har Anders fått tag i en Roverlåda att komplettera den han redan har. Denna saknade nämligen sprängkåpa och växelspak. Det blir dock den sedan tidigare inköpta lådan som skall användas då den verkar bäst. Transporten av delarna från England och hem fixades denna gång på bästa tänkbara vis då klubbens globetrotter Björn Nord, tog en sväng förbi nämda bilskrot då han befann sig i landet med sin nya porsche. Och det visade sig vara så som många misstänkt, 911:an är ursprungligen skapad till laståsna. I vilket fall är det gudagott med vänliga sportvagnssjälar. Så porscheförare de är.

"Även om skyltarna var något på sniskan så gick förmodligen affärerna
lysande. Jag kom 1/2 timma innan man öppnat på morgonen och
2 besökare var redan på plats."
"Och Kurt Bertilsson som inte trodde det fanns 2 växellådor,
2 kopplingar och 2 svänghjul i någon Porsche."

Expedition: Östergötland

Via annons i Classic Motor tog vi vägen till Östergötland en lördag för att inhandla de resterande delar som saknades. Säljare var inte vem som helst utan den rutinerade racingräven Björn Jansson, under många år körande MGB på racerbanorna runt om i både Sverige och Europa. Från modsport på åttiotal till historisk racing under nittiotalet. Känd är hans ljusblå race-MGB roadster byggd efter FIA:s historiska reglemente och som var projektserie i Classic Motor under nittiotalet. Den kom att bli snabbaste MGB i Europa. Att slå engelsmännen med engelsk bil som svensk är naturligtvis mumma. Och med 168 bromsade hästar (och det är förbannat mycket för en MGB det) på 820 kilo så vore det väl f-n om det inte skulle gå undan. Björn är dessutom en chaufför av rang. Då han senare började sukta efter högre placeringar så byggdes en E-type för ändamålet och med den fortsatte tävlandet, främst internationellt. Men sedan 2001 har bilarna stått stilla. Glädjande nog är det dags för ändring. Till Velodrome-löppet på Gelleråsen i Karlskoga den 17-19 juni är det dags för comeback med E-typen. Även MG:n har börjat få omvårdnad igen. Efter sista tävlingen med MGB:n ställdes bilen undan. Den bristande ork som Björn känt hos bilen lämnades för stunden utan åtgärd. Då han ett par år senare öppnade kraftkällan visade det sig att topplockspackningen gått. Vattnet hade under tiden gjort motorn oduglig. Men nu har Björn ersatt denna och även MGB:n är alltså på gång. Det blir dock Jaguaren som kommer först ut med åtminstone ett race i år.

Av Björn inhandlas bl.a. framnav och en komplett bakaxel. Det innebär att det blir MGB:s orginalutväxling på 3:9. Anders har också valt att välja bort centrumbult för fälgarna till förmån för bultsystem. Dessa förväntas stå emot all V8-kraft bättre. De fälgar som Björn hade var tyvärr trettontums, alltså en tum mindre än orginal-MGB och projekt-MG:n skall rulla på 15 tums liksom MGC:n. Björns hyllor innehöll dessutom så mycket att även undertecknad kunde förse sig. Vi talar mycket mycket historisk racing, mycket om Oldtimer Grand Prix i mitten av augusti på Ringen. En tävling som Björn inte bara rekomenderar, han nära nog kräver att var människa med sportvagnshjärta någon gång måste bege sig dit. Men vi talar naturligtvis också om vad som bör göras med en MGB för att de ska gå fort. "Stenhårt fram. Mjukt bak." Björn har t.ex låtit specialtillverka spiralfjädrarna fram för att få dem så hårda som möjligt. Och krängningshämmaren fram skall vara en tum tjock. "Minst." Och någon bakre skall man inte ha, en sådan ställer bara till det. Vad trevligt när ens egna erfarenheter går i takt med racingexpertisens. Björn talar sedan lyriskt om modellens lättkördhet och väghållning och lite mindre lyriskt om effekten. "Det är på rakorna man inte hänger med. I kurvorna finns det ingen som kör ifrån mig. På ett fuktigt Nürburgring kör jag fortare med MG:n än Jaguaren".

Orginal bakaxel eller bredare?
Bromsar, hjulnav och differential.

Långt från landsvägen i de minsta samhällen kan man finna de häftigaste maskiner. I Björns garage
stod godsakerna parkerade sida vid sida: MGB och
Jaguar E-type i vildaste racingversioner.


Det krävs bl.a. lättade dörrar för att få ner en MGB till 820 kg. Med 168 hästar till det är det inte
att undra på att det gick undan för Björn. Jaggan väger ca 1000 kg och lämnar drygt 300 hk.

E-typens cock-pit
Björn lyfter aluminiumhuven till 6:an!

 
Från då det begav sig i slutet på 90-talet.MGB:n skall förhoppningsvis åter beträda banorna framöver. Björn har börjat ägna den tid och kärlek igen. Motorn är ny och skall förhoppningsvis nå samma effektsiffror som den förra.

 FAKTARUTOR

ENGLAND

England är ett örike beläget på gränsen mellan Nordsjön och Atlanten. Landets ständiga närkontakt med vatten gör det extra känsligt för förkylning vilket drabbar det då och då. Just nu är tillståndet sjukligt vilket gjort att MG-Rover dödförklarats. Med landets biltillverkning förhåller det sig annars så, i motsats till de tyska och japanska ditona, att en engelsk bil alltid är engelsk. Detta är inte alltid bra.

Landet måste anses aningen pittoreskt. Engelsmännen är egenartade och deras självbild vacklande då de är mitt uppe i en långsamtgående självbildsomvandling där de måste gå från världshärskare till något mycket mindre. Engelsmännen är, förutom trevnad, te och öl också kända för att under sextio- och sjuttiotal ha tillverkat de utan konkurrens vackraste, snabbaste och charmigaste bilarna. I ordet charm ligger både för- och nackdelar. Kvinnor har de inte gjort sig kända för att ha. Förutom Samantha Fox.


ÖSTERGÖTLAND

Detta landskap är det inte så mycket att orda om. Förutom att de besitter länssiffra 5 och bokstav E. Om Övralid, beläget i Vätterns norra spets, tillhör Östergötland är länet att gratulera.

Landskapet kan även uppvisa stor naturskönhet om man med ett gott stycke lämnar E4:an. Gärna åt Malexander till. Den som där sett Johan Lutgård svänga om med traktens frisörska i en bugg på ställets byggdegård en valborgsmässoafton glömmer det aldrig.

En östgöte pratar som regel konstigt.

 ORGINALET

Förr i tiden var MG synonymt med racing. "Racing improves the breed" var tanken och med mottot "safety fast" blev man känd som något av en jättedödare med sina små pålitliga maskiner. Det som började med "Old Number One" 1925 tog sin sorgliga svanesång med den häftigaste modellen av dem alla. Seklets tunga klocka hade då slagit 69 och bilen var MGC GTS.

I oktober 1967 presenterade MG den sexcylindriga versionen av B-modellen, följdaktligen döpt till MGC. Men redan några månader tidigare hade racingversionen av modellen gjort sin debut. Dock i skepnad av en B och med dennes fyra, men med C-modellens fram- och bakvagn och en breddad och lättad kaross som skvallrade om vad som skulle komma. Bilen var etiketterad som varande en MG GT och Abingdon-fabriken förmodade att Italien och 1967 års landsvägsrally Targa Florio skulle vara en tillräckligt avlägsen plats för att inte nyfikna journalister skull upptäcka den helt nya framvagn som var något helt annat än B-seriens. Till Italien kom bilen lackerad i det som fram till dess alltid varit BMC´s racingkulörer rött och vitt, men för att starta krävde arrangörerna att bilen lackerades i sin nations tävlingsfärger vilket i detta fall givetvis blev British Racing Green. Bilen bröt, men dess racingkarriär hade inletts.

Det var först året efter, i 12-timmarsloppet på Sebring som MBL 546E presenterade sig i sin rätta identitet, som en MGC GTS, där S:et stod för just Sebring. 3 liters-sexan var vässad till drygt 200 hästar. De vackert breddade skärmarna var, i likhet med dörrar och fram- och bakhuv, tillverkade i aluminium. Inredningen hade man däremot inte lättat, den var stort sett komplett med mattor, dörr och takklädsel och skulle så förbli under de år den kördes. Rattad av herrar Paddy Hopkirk och Andrew Hedges kom bilen 15 totalt och segrade i sin klass.

      
RMO 699F
Bilden publicerad med David Knowles godkännande,
från dennes bok "MGB, including MGC & MGB GT V8"

Till nästa uppgift, Marathon de la Route, ett 84-timmarslopp (åttiofyra) på Nürburgrings kombinerade syd och nordslingor på sammanlagt 28,2 km, anmäldes förutom MBL 546E, även systerbilen RMO 699F. Till skillnad från sin föregångerska hade RMO både topp och motorblock tillverkade i aluminium. Efter första dagen låg de båda bilarna två respektive sexa men strax därefter började den nya bilen få problem med överhettning och bröt med brusten topplockspackning. För MBL gick det bättre, 67 timmar in i loppet då bilen låg trea och närmade sig den ledande fabriks-Porschen, tog bromsarna slut och tvingade in den i depå. Men värmen hade smält samman beläggen i bromsoken, så vad som var tänkt som ett enkelt byte blev nu ett tidsödande dilemma. Tiden gick snabbt i depån och tävlingens regelsystem var sådant att avdrag gjordes med ett varv per minut och med en maxtid på tjugo minuter för reguljära depåstopp tvingade Tony Fall, som nu tog över styrningen, att ge sig av utan bromsar. Varvtiderna låg fram tills nu på runt 13 minuter, vilket motsvarade en genomsnittshastighet på 131 km/h. Tony Fall for bromslös runt på 18. Han svängde åter in i depån men fick inte stopp på bilen förrän han lyckades få i backen. Men då var redan MG-stallets depåruta passerad och att färdas bakåt i depån var förbjudet så det fanns ingen annan råd än att ge sig ut på ännu ett varv. Denna gång avverkat på sexton minuter, snittande 105 km/h. "It gets a bit exating at times" förklarade han efteråt. Denna gång lyckades mekanikerna få stopp på honom, men intermezzot hade ändå givit stallet ett 25-varvsavdrag vilket givetvis fick MBL:n att falla genom resultatlistan. De resterande 17 timmarna förflöt utan problem och man lyckades ta sig upp till en slutlig sjätte plats, tjugoåtta varv efter segraren. Det skulle tyvärr visa sig vara Abingdonfabrikens sista officiella framträdande i tävlingssammanhang.

För nu svepte olycksalighetens vindar in över England och parade ihop BMC med British Leyland vilket alltså fick förödande inverkan på MG:s racingverksamhet. RMO:n var den andra av inalles bara sex stycken lättviktare som byggdes och den sista som kom att tävla i Abingdon-fabrikens regi. Men ett slutgiltigt framträdande fick de både bilarna, anmälda nu av den amerikanska MG-importören, i 1969 års Sebring. Men loppet blev ingen succé, bilarna placerade sig blygsamt, 15:e respektive 34:a och såldes därefter på ort och ställe. Och fyra månader senare gick även MGC-modellen som sådan i graven.

De återstående fyra exemplaren såldes till Healy-mannen John Chatham som färdigställde en bil till racingutförande, två för gatubruk och den siste plockades ihop för den engelska modsportsklassen. Så avslutades GTS-projektet, långt innan bilarna fått ordentligt med tid att utvecklas, kvävda av den nya British Leyland-ledningens avmätta syn på racing. Planer fanns innan dess på en gatuversion av GTS:en, men av detta blev inget och MG försvann in i ett betydligt tråkigare sjuttiotal. Försvann gjorde alltså också MG från tävlingsbanorna, ända tills 2001 då de återvände till LeMans efter en frånvaro därifrån på 26 år. Men det är, som det brukar heta, en annan historia.

MG-projektet - översikt