- ett projekt tar sin början -

Del 1

Härmed inleds projektet om GT:n och V8:an. Då det kommer att följas i realtid vet ingen vilka vägar det riktigt kommer att ta eller när och hur det avslutas. Inga utfästelser eller tidpunkter gives. Så många byggen har avstannat och dött under resans gång att det är säkrast att ligga lågt med utfästelser. Säljaren av bilen köpte den som ett då avstannat projekt och avstannat har det hållit sig de senaste fyra åren. Som Raskens Ida så förnuftigt uttryckte det: "Man skall aldrig räkna ut nåt i förskott". Anders som nu tar över projektet har naturligtvis tankar, idéer och visioner om ett tänkt slutresultat men dit återkommer vi.


J35 Draken och J37 Viggen. Från samma era som projektet.

Anders som redan är MGB-ägare har sedan en tid önskat sig ett projekt att sätta händerna på och tankarna i. Något som, då det är färdigbyggt, också skall gå att köras någorlunda fort. Den nuvarande roadstern har en uppgraderad och vässad orginalfyra på cirka 120 hästar. Krängningshämmare, bussningar m.m är utbytta mot grövre grejor. Och det mår en MGB bra utav. Men den är också en i övrigt fint renoverad bil som även uppskattas av resten av familjen. Frågan om det skulle det vara rätt att fortsätta modifiera bilen har dykt upp. Att bygga eller inte bygga blev därför besvarat med en ny bil, en MGB GT. Modellen är vacker, klassisk och ganska enkel i konstruktionen, ingen high-tech, men den är ganska lätt att modifiera och få att uppföra sig förhållandevis bra på vägen. Detta dessutom till en rimlig penning. Att undertecknad på inget vis är neutral och objektiv till modellen har naturligtvis inget med dessa påståenden att skaffa. Fakta är nu en gång för alla just fakta, något vi alla har att förhålla oss till, vare sig vi vill eller ej. Åter!
Anders har alltid haft en viss kärlek till V8:or och då annonsen om ett avstannat projekt bestående av just en GT och en V8 dök upp så föll allt på plats. Att förse en MGB med V8:a är på inget vis unikt, fabriken själv gjorde det 1973 och många är de MGB-ägare, framförallt i England och USA som konverterat från 4 till 8. Så det var bara och hala upp plånboken. sebring replica

Den 18 augusti, vid pass tolv, beger vi oss från Jönköping mot Stuvsta i Stockholms södra regioner. Vissa människor kan ta sig sådana friheter. För de med MG i sinne och hjärta är inget omöjligt. GT:n skall hämtas. En MG som alltså skall spela en huvudroll på dessa sidor framgent är tanken.

På resa norrut passerar man vid Linköpingstrakten ett antal fullskaliga modeller av olika SAAB-plan. Det har varit J29 Tunnan, SK 60 och några civilflyg. Så har det alltså varit, men nu har skadern av plan utökats. I par står nu ett antal till utplacerade. Längst norrut heter de Draken och Viggen. J35 och J37. Kopior av avancerade flygplansskapelser som genomskjutit sommarhimlar under ens uppväxt. Dundrande med efterbrännskamrarna påslagna har de sprängt fram genom himlar, över hav, kustremsor och förskrämda nötkreatur. Nu står de där längs vägen, (planen) på pedistalfötter liknande de som fanns till Revells och Airfixs små flygplans-modeller en gång i tiden och som man i bara undantagsfall använde sig av. Men nu är det vi som dundrar förbi, på väg för att hämta hem ett stycke insomnad bilhistoria, återuppväcka det, och få det att sträcka på sig som aldrig förr.

Resten av resan händer det inte så mycket mer att yvas över, en och annan ormvråk på vakt vid vägkanten efter trafikdödade djur, och en usel kopp kaffe söder om Herrbeta.

Onsdagen den 18 augusti. Bilen hämtas i Stuvsta.

Förre ägarens blick.
Ett stråk av vemod kan skymtas vid
avskedets stund. Eller är det bara lättnad?
Nye ägaren.
Packad och klar - bilen alltså.
 

Stuvsta är förstockholmsvackert och varmt då vi kommer dit och med hjälp av säljaren, Leif, lastar vi bil och bildelar i en tillsynes aldrig sinande ström. Leif köpte paketet som det står, tanken var givetvis att färdigställa det hela, men motivationen försvann då han inledningsvis inte fick det helt klart för sig om bygget skulle möta några hinder vid en framtida besiktning. Det skall det dock inte göra, liknande projekt har färdigställts förr och till och med en V12-försedd MGB roadster rullar godkänd i Sverige.


Vi lastar det som skall lastas, och på väg söderut sedan, vid ett stopp vid en amerikansk, enformig snabbmatskedja vid Södertälje, upptäcker vi att polisen här är av det unga, blonda och mycket väna slaget. Åtminstone att döma av det vi ser i kön. Anders gör sig därpå skyldig till flera förseelser och trafiköverträdelser. Dock uppmärksammas inga.

D å den klara sensommarkvällen vinklar över i skymningsblått är fikabehovet oöverstigligt. Tyvärr råkar det infalla vid samma usla ställe som på uppvägen, men alternativen äro noll kaffesuget stort. Man kan dock inte låta bli att längta åter till de forna korvkioskerna med därtill hörande gumma eller gubbe med vanlig korv och hemlagad mos. 25 öre kostade en luffare på sjuttiotalet, ett bröd med senap. Det minns jag bestämt. Efter en sådan satte man sig på sin Dakota och for hem. Men då sådant förblir vid en otillfredsställd önskan och dröm kan man ta till sig boken "Korv, mos och människor" av Leif Eriksson om just detta. Den har nyligen släppts.


Framme
Väl framme i jönköpingsnatten möts vi av resans största obehag. En herre i 70-årsåldern, endast iförd kalsonger (huvaligen) visar sig i det vidöppna fönstret i mitten på bilden till vänster och ondgör sig över det oväsen vi åstadkommer. Kanhända vi släpar lite ljudligare sedan. Bevare barnen för sådana syner Herren G.

Stora projekt har föga förståelse hos den aningslösa menigheten.
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

Paketet som Anders köpt innefattar alltså en MGB GT av 69 års modell och en 3,5 liters V8:a som suttit i en Rover 3500 någon gång mellan 1967 - 76 och som då gav 137 hästar. Alltså samma motor som under några år satt orginalinstallerade i MG:n. Denna V8:a är dock inte i orginalskick. Bilens förrförra ägare, som startade projektet, inledde arbetet med att preparera motorn. Dennes brevväxlingen med England gällande beställningar och frågor är omfattande och sparad. Motorn renoverades och försågs med modifierade stage 1-toppar, vassare kam och en Holleyförgasare. I detta skick skall den vara god för ca 225 hästar. Han flyttade även fram kylaren för att få plats med V8:an i motorrummet. Dessutom är den rostlagad, bara vissa smärre angrepp återstår att åtgärda. Resten är som ni ser på bilderna nedpackat i lådor.

Med motorn följde en automatlåda, denna skall givetvis inte användas, det är Rovers 5-växlade manuella låda, som skall portionera ut kraften. Och en sådan hade Anders turen att omgående få tag på en sådan på annat håll. Tur, för de är eftersökta och svåra att få tag på. Den införskaffade växellådan läcker, troligtvis packboxarna. Motorn har stått oljetom och skall oljemättas upp över ventilerna. Alla bitar och delar som släpats hem skall gås igenom och granskas. Sedan är det tänkt att det som återstår av rost skall avlägsnas och åtgärdas. Men allt det där återkommer vi till.



"Äntligen hemma"
mmmmmmmmmm
Eller en mellanlandning innan det nya garaget står färdigt.

Lådor, lådor, lådor.

Bilens nya drivpaket. Rovers 3,5-liters V8:a, framför ligger automatlådan som dock skall ersättas med en manuell dito.
Moto Lita-ratt i rätt storlek: 14 tum.
Redan åtgärdat: Ny och större kylare som är framflyttad för att göra plats åt V8:an


FAKTARUTAN

SAAB:s JAKTFLYG

Söker man efter lite fakta om SAAB:s klassiska jaktplan så finner man det förvånande faktum att J35 Draken flög första gången redan 1955, visserligen som prototyp men ändå. 1960 levererade SAAB de första exemplaren, vilket var två år före den första MGB:n släpptes. Draken byggdes i ca 600 exemplar fram till 1974 och tjänstgjorde i det svenska flygvapnet fram till 1986. Vad gäller Viggen så skedde planets jungfruflykt i februari 1967. Det var samma år som Anders bil rullade färdig ut ur monteringsbanden i Abingdon, i Oxfords utkanter. Av Viggen tillverkades 329 stycken mellan åren 1971 och 1990. Sedär, lite information man kanske inte tänkt sig i en MGB-artikel.

Och för att göra kontrasten mellan flygteknik och bildito tydligare så tillverkade SAAB samtidigt med sina jaktflyg för himlarna även 93:an för vägen. Försedd med en trecylindrig tvåtaktsmotor på 748 cm3 och 33 hk och med 3-växlad låda med frihjul. Att tvåtaktsputtret en gång var samtida med Drakens vinande jetmotor känns aningens overkligt. Men så är fallet, kortnosen tillverkades mellan 1956 och -60.




MGB

MGB:n började säljas 1962 då bara i cabrioleturförande, eller roadster som är den korrekta benämningen. GT-modellen, (den täckta Pinninfarinaritade versionen) kom 1965. Anders bil är en 67:a och ursprungligen försedd med BMC:s 1,8-liters fyra på 95 hk.

1967 försåg man bilen med en sexa och kallade den MGC. Denna motor var över hundra kilo tyngre än orginalet och fick bilen att dras med en besvärande understyrning. Åtminstone var det så då bilarna premiärvisades och testades för de engelska motorjournalisterna. I efterhand har det sagts att smärre justeringar vad gäller bilarnas inställning hade löst problemet, oavsett vilket fick modellen dras med ryktet. Och oavsett bättre inställningar så fanns ju den nya motorns extra kilo kvar och bilen överlevde bara ett par år.

1973 tryckte British Leyland (som BMC då sugits upp i) ner Rovers 3,5 liters V8:a i B-modellens GT-version. Fabriken tillverkade aldrig några Roadsters med V8:a. V8-motorn låg viktmässigt mycket nära orginalets fyra och var därför mycket lämpligare än MGC:ns sexa. Med den nya motorn ville man öka den smått omoderna bilens attraktionskraft. Inspirerade till det hela av privatpersonen Ken Costello som var först med att utföra operationen 4 till 8 i kommersiellt syfte. V8-versionen av B-modellen var till stora delar identisk med fyran, förutom vissa inre karossmodifieringar för motorns skull, modifierad växellåda och bakaxel, något uppstyvad fjädring och biffigare skivbromsar fram.

Men bilen blev aldrig någon försäljningssuccé trots bra omdöme, det kom en oljekris som gjorde stora motorer omoderna, bara 2 591 blev byggda fram till 1976 då den lades ner. MGB:n utrustad med ursprungsfyran kom dock att fortsätta tillverkas till 1980, sedan slutet av 1974 med de förfulande gummistötfångarna och höjd fjädring, allt för amerikamarknadens skull. Sammanlagt byggdes över en halv miljon MGB.


Såhär har det sett ut. Med MGB roadster i något modifierat skick har Anders gasat fort innan. Nu är tanken att GT:n skall ersätta.

MG-projektet - översikt