Att planera en resa

Vad planerar ni för resa i år? En mental eller geografisk? En fysisk eller själsligen uppbygglig? Själv ämnar jag mig till Le Mans. Ja inte själv alltså men...

Det stod alltid mellan Formel 1 och Sportvagns-VM mellan min äldste bror och mig. Han förespråkade F1, jag höll mig åt sportvagnarna - antagligen för deras skönhet. Detta var i början av sjuttiotalet märk väl, sportvagns-vm dominerades av Porsche 917 och Ferrari 512 S, det fanns alltså en naturlig orsak för känslorna. Tidningen Illustrerad Motorsport hade svartvita reklambilder på dubbelsegrande 917 i Gulfs tecken. Där fanns även reklam med den tjeckiska fotomodellen Lenka som tryckte upp en Weber 45:a mellan brösten vilket skulle ingjuta förtroende för bildelsfirman Racingpart.

Sedan kom filmen Le Mans, skildrande ett fingerat 1970, ett år då bilarna (läs: 917) var som allra vackrast. Vad skulle en ung kille göra då om inte falla totalt för dessa skönheter. Tyckandet om vilken motorsportklass som varit nummer ett har väl skiftat sen dess, men tiden har aldrig lyckats sudda bort längtan att någon gång få uppleva en Porsche 917 och Le Mans i verkligheten.

Jag mötte David Pipers 917 på Eifelrennen 2008. Det kändes efter ett tag stort, men lugnt. Piper pressade inte bilen direkt. Nu vill jag känna Le Mans. Nu vill jag se Bobby Rahal ladda på längs en mörk Mulsanneraka och höra en snörvlande boxertolva under nedväxling medan natt går över i dag. Dit går alltså årets motorsportsresa - till Le Mans classic. Eifelrennen har bjudit på två fantastiska år, men nya upplevelser sökes och plånboken reder max ut en europaresa om året. Det riktiga 24-timmars får komma med tiden. Classic känns som en lämplig uppvärmning.

http://www.lemansrace.com

Tanken var att jag med en skånsk kamrat skulle köra Golf sdi söderut, men ändrade arbetsplaner kunde icke garantera semestern för denne. I samma veva bokade Kjell en flygplats - "för säkerhets skull"! Så det fick det bli. Från Paris (eller flygplatsen en bit därifrån) hyr vi en bil. Jag vid ratten och Kjell bredvid. Full antagligen. Baksätet är ännu tomt. Avresa Skavsta 8 juli - hemresa Paris 12 juli. Däremellan ligger en evighet, eller resan mellan NU och barndomens 1970. Kanske. Ja jävlar. Vi reser i högsommaren - när Petra står som vackrast.


På en vecka händer mycket. Solen går ner 15 minuter senare i slutet än i början. Lika mycket tidigare går den upp. Våren sätter sig på det vis som våren nu gör. Med kylig tyngd och ett tillägg av saknad som inte fanns där förut. Gator stängs av och sopas. Tofsvipor över allt snöfattigare åkrar. Runt påsk drar raggarjävlar från östergötland och annorstädes in över stan. Jag föredrar tofsvipor. Och priset på ryanairs flygbiljett stiger med tvåhundra spänn. Allt detta för att man är lite saktfärdig. Föresten är det någon som är sugen på att köpa en MGB GT. En livs levandes.

Intresserad?