Janne Pettersson Special
_____________________________________________________________________________________________________

Ibland fylls jag av häpnad och förundran över all den kreativitet Gud Fader, eller annan av högre hållning, låtit ingjuta i den småländska själen. Jag gör det då jag besöker Jan-Olof Pettersson och den skapelse han är på väg att färdigställa. Jan-Olof, eller Janne, måste fyllts med råge. Framför mig på en stålhjulsförsedd ställning vilar en bil med tydliga likheter med en Morgan. Men även om dragen är de av en Morgan så är detta något fullständigt väsensskilt. Tro inget annat. Detta är en JPS, en Janne Pettersson Special. Utan likheter i övrigt är det Magdalena Forsberg i skepnad av Kristina Lugn. Bägge utrustade med stort hjärta, men den ena med en kroppsbyggnad mer lämpad för poesi än högfartsåka.

Alla småbilder är klickbara

"Jag har aldrig varit något riktig Morgan-fan, just på grund av dess ålderdomliga konstruktion.Däremot tycker jag om det klassiska utseendet" förklarar Janne sitt bygge. Han har en mångårig verksamhet inom verkstadsindustrin bakom sig, på många plan, han har sysslat mycket med sportbilar genom åren, byggt båt och husbil, och allt detta har han använt då han skapat ett chassi efter egna idéer och ritningar där vridstyvhet har varit ett nyckelord. Framvagnen är byggd med dubbla A-armar och med stora justeringsmöjligheter vad gäller camber- och castervinklar. Detta med justeringsmöjligheter är något som återkommer på många områden. Planeringen och tanken bakom varje liten del är imponerande, inget lämnas åt slumpen. Från en Opel Ascona kommer kuggstångsstyrväxeln som Janne sedan kapat och kortat med 60 mm för att styrvinklar skall stämma i framvagnsgeometrin. Anledningen till att Opeln fått släppa till denna är de möjligheter till ändrad utväxling den har, så att rattutslag kan ändras från nuvarande max 3 varv till 2 om så skulle önskas. Styrstången, vars huvud är från Sierra, är byggd med deformationszon. Krängningshämmare är naturligtvis ställbara, bak med hjälp av vridbara "knivar". Stötdämpare är av vassaste snitt. Bromsoken fram är hämtade från Ford Sierra och bak har motsvarande bil av herrgårdsmodell fått släppa till sina då Janne ville ha skivor runt om. Behöver bromstrycket justeras fram-bak finns det möjlighet till det. Bakaxeln är en egenbyggd av DeDion-typ med 4-länksupphängning och panhardsstag - vilka båda är justerbara. Differentialen är en Ford Sierras. Janne förklarar och visar hur det hela är tänkt att fungera, och skulle "shake-downen" inte ge den ursprungliga inställningen helt rätt så finns alla dessa justeringar att tillgå. Justeringar skapade inte som ett andra lite sämre alternativ utan som en från början inbyggd del i skapelsen. Mycket har Janne studerat inför bygget, olika konstruktionslösningar på mässor och utställningar likväl som i bokform. "Lamborghini använder sig av samma modell" förklarar han en konstruktionslösning för Roy som är med i verkstaden.

Krängningshämmar-hållare o kniv
Janne visar hur det skall sitta
 
under reservhjul finns bensintank
rattstångens deformationszon

Kraftproducent är en 2-liters motor från en Alfa Romeo som en gång suttit i en Berlinetta, nu är den helrenoverad, balanserad, försedd med högkompressions-kolvar och matad av dubbla 40 Webers. "Den är vacker" säger Janne om aluminiummotorn som i orginalskick levererar 130 hk och nu omkring 140-145. Det är sådana uttalanden som tillsammans med kunskap och noggrannhet borgar för helhet och kvalitet - passion. Orginalgrenröret är så välkomponerat att det används i ursprungsskick, "därmed vet jag också att motorn får andas som den ska". Avgassystemet är sedan draget ut på vänstersidan om bilen då det inte finns utrymme undertill. Alfans växellådan är femstegad och växelväljaremekanism har Janne byggt om för att passa in på sin nya position. Alla kopplingar och leder är försedda med gummibussningar (från Volvo) och underhållsfri plast för att undvika vibrationer. Tanke, tanke. För att få plats med bromsservon har en stryrväxel från Ford fått fungera som fördelningsstag från vänster över till högra sidan i motorrummet där nödvändigt utrymme fanns. Kylen är från en Nissan, fläkten från Mitsubishi och expansionskärlet från Volvo 850.

  det är de små små ...   bränslefilter o bromstrycksjust. Alfa motorn med org grenrör. "Vackert"

Stolarna är hämtade från Volvo 850 för deras förträffliga inställningsmöjligheters skull, dock är de strippade och rensade på oönskad sidokollissionsbreddning och därefter klädda i ett aluminiumskal format efter byggherrens kropp och bilens inre. De skall sedan kläs i ljusbeige läder. Instrumentbrädan i aluminium kommer att få en valnötsfanér som lackeras och slipas 8 ggr. Ur ett skåp plockar Janne sedan fram instrumenten. Han håller i dem som en äppelodlare som visar upp en frukt han är särskilt stolt över. De vita mätartavlorna omringade av kromsarger kommer att göra sig gott i valnötet. Morgankarossen är uppbyggd i glasfiber, förutom nos, huv och dörrar som är i aluminium, de senare en decimeter längre än orginalet för att underlätta i och urgång. Allt skall lackeras i metallic British Racing Green. Hela härligheten rullar på 15-tums fälgar av Minilite-typ som skotts med 195 x 60 gummi.

Bilen skall vara färdig senast till nästa års säsong. Då har det gått cirka fyra år och 3000-4000 timmar sedan han började dra upp riktlinjerna för projektet. Men allt det där är "skall" och hör framtiden till, och när den kommer skall även vi vara där med kamerans öga. Om det hela då även kommer att observeras lite grann från ovan vet jag inte, men denna JPS är i vart fall en bil av Guds nåde.